Прането е част от неизбежните домакински задължения, които често се

...
Прането е част от неизбежните домакински задължения, които често се
Коментари Харесай

Съвети за безупречно пране

Прането е част от неизбежните домашен отговорности, които постоянно се трансформират в същинска скука. Сортиране, потребление на верните перилни препарати, унищожаване на всевъзможни петна. Битовата химия много е напреднала във всяко едно отношение, само че е добре да знаем и някои дребни трикове, които доста ще улеснят прането.

Сортиране

Всичко стартира от коша за пране. Ако имаме единствено един, значи имаме проблем. Трябват ни три - за бяло, за черно и за цветно пране. Така ще спестим скъпо време, а и ще ни бъде по-прегледно каква пералня е по-наложително да пуснем.

По разпоредбите

Основният закон, по който би трябвало да се водим, преди да натиснем копчето за старт на пералнята, са рекомендациите, изписани на всеки етикет. Не би трябвало да ги подминаваме в лека ръка, а по-късно да се чудим по какъв начин сме унищожили дадена дреха. Температурата би трябвало да е подобаваща, не постоянно е добре да се употребява центрофуга, а от време на време химическото е единствената алтернатива.

Препарати

Невинаги потреблението на по-голямо количество перилен препарат е гаранция за по-чисто пране. А и не е належащо, тъй като се наслагва както в контейнера на пералнята, по този начин и по тръбите. Ако водата вкъщи обаче е по-твърда, ще се наложи да сложим повече прахуляк.

Цветове

Нежеланото оцветяване от една или друга дреха е един от най-големите кошмари на всяка стопанка. Най-лесният вид да го избегнем е използването на цветоулавящи кърпички. В бабините бележници пък се предлага прибавянето на една-две лъжички сол в барабана на пералнята за задачата. Но, в случай че сортираме вярно, свеждаме риска от гафове съвсем до нулата. Тъмните облекла пък е по-добре да се перат от противоположната страна.

Кърпи

Всички хавлии е добре да отиват в пералнята, незабавно щом се намокрят. В противоположен случай се трансформират в извънредно удобен разплодник за бактерии, до който цялото семейство има достъп. Препоръчително е при пране на кърпите да не се прибавя омекотител, а малко оцет и сода за самун, с цел да бъдат по-меки.

Петна

Добре е да пъхнем в пералнята изцапаната дреха колкото се може по-скоро. Но при някои по-упорити петна е целесъобразно авансово отнасяне с накисване. Петната от алено вино не са толкоз непоправими, в случай че имаме бяло вино на разположение, с което да ги натъркаме.

Петната от трева и кръв излизат най-лесно посредством оцет. Мазнината се отстранява от платовете посредством сода бикарбонат. Те ни идва на помощ и в случай че сме се заляли със утринното кафе. Мастилото се чисти с мляко, а петната от козметика - с мокри кърпички, артикул за унищожаване на грим или пяна за бръснене.

Петната от пот под мишниците, изключително на белите облекла, несъмнено са измежду най-досадните и неприятните. За да ги премахнем, можем да използваме лимон. С него натъркваме леко предварителното намокрено място върху дрехата, след което перем в пералня. Оцетът, содата бикарбонат и аспиринът също могат да са ни от изгода в този случай. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР