Практически инструмент за изграждане на нов тип международни отношенияНа фона

...
Практически инструмент за изграждане на нов тип международни отношенияНа фона
Коментари Харесай

Резултатите от Самарканд за Русия и Китай

Практически инструмент за създаване на нов вид интернационалните връзки

На фона на желанието на Запада да предотврати образуването на многополюсен свят, срещата на водачите на страните от ШОС в Самарканд на 15-16 септември направи по-ясни контурите на бъдещия международен ред.

Първо, има разширение на организацията, което отразява повишаването на нейния престиж в Евразия. Лидерите на ШОС одобриха Беларус в организацията на тържествена гала на 16 септември. Иран е идващият на опашката за приемане. Статут на сътрудници в разговора на ШОС е даден на Египет, Катар, Бахрейн, Кувейт, Обединените арабски емирства, Малдивите и Мианмар.

Предимствата на ШОС са изключително привлекателни на фона на изпадането на груповия Запад във всеобхватна рецесия – икономическа, политическа, рецесия на смисъла на живота.

Съединените щати, като част от тактиката си за възобновяване на хегемонията на Запада, се пробват да унищожат ШОС, а китайският президент Си Дзинпин прикани на съвещание на Съвета на държавните ръководители на страните-членки на ШОС „ взаимно да се опълчват на намесата във вътрешните работи на други страни под всевъзможен претекст и крепко да държат бъдещето си в ръцете си. "

Второ, доста значима е кардиналната позиция на Индия за подсилване на съдействието в границите на ШОС. Китайски специалисти означават, че Индия не се е включила към комерсиалната декларация на последната министерска среща IPEF (промотирана от Америка Индо-тихоокеанска икономическа рамка) в Лос Анджелис на 8-9 септември заради опасения за допустима дискриминация против нововъзникващите стопански системи.

Това е симптоматично на фона на дейното присъединяване на Индия, представлявана от президента Нарендра Моди, в срещата на водачите на ШОС в Самарканд. Ню Делхи не се поддава на американския напън и е решен да продължи своя самостоятелен курс.

Трето, укрепва се тристранното съдействие сред Русия, Монголия и Китай. В коридорите на ШОС се организира среща на водачите на тези страни, на която бяха разисквани въпроси на районното развиване. Лидерите се съгласиха да предизвикват огромни планове в региона на инфраструктурата и енергийните доставки, да поддържат разширението на разплащанията в локални валути във взаимната търговия и да развиват икономическия кулоар Русия-Монголия-Китай.

Четвърто, всеобхватното стратегическо партньорство на две огромни и авторитетни международни сили - Русия и Китай - е гаранция за стабилността на ШОС. Особено значима беше персоналната среща сред В. Путин и Си Дзинпин. След последната среща на водачите при започване на февруари по време на откриването на Олимпиадата в Пекин се случиха доста събития, които изискват разискване и координиране на позициите.

Украинската рецесия стана решаваща, като самобитна демонстрация на общата тактика на Запада за възобновяване на хегемонията. Богатият опит на Русия в противодействието на сходни опити е скъп в подтекста на систематичното нарушение от страна на Съединени американски щати на правилото за един Китай.

КНР отбелязва обичайна положителна и другарска атмосфера на срещата на двамата водачи в Самарканд. Китайският президент Си Дзинпин удостовери, че Китай и Русия поддържат ефикасни стратегически връзки и Китай е подготвен да си сътрудничи с Русия в даването на мощна поддръжка един на различен по въпроси, свързани с техните съществени ползи.

Китайски специалисти показват, че на фона на доверителното руско-китайско стратегическо партньорство Съединени американски щати по всевъзможен метод се пробват да дискредитират съдействието сред двете страни. След началото на СВО, Съединени американски щати сплотиха Китай и Русия в един лагер, пробвайки се да ги опълчват на останалия свят.

На Запад необятно се популяризира тезата, че Русия и КНР се пробват да „ основат нов международен ред “, че „ подхранват “ антиамериканските стратегически упоритости. Целта на дискредитирането на връзките на Китай с Русия беше неутралната позиция на Пекин във връзка с украинската рецесия.

Западната агитация се пробва да пояснява поддръжката на Китай за концепцията за многополюсен свят като липса на внимание към жертвите на украинската рецесия. Целта на тази акция на Съединени американски щати е да направи същия трик във връзка с Китай и руско-китайското съдействие, както и във връзка с Русия: да сплаши своите европейски и азиатски съдружници, които са главният пазар за Китай, с „ китайската опасност “., с цел да принуди сътрудниците на Вашингтон към „ пъклен ” антикитайски наказания.

КНР е сензитивна към сходни опити. Китайски специалисти обръщат внимание на желанието на Съединени американски щати да " свържат Китай и Русия в политически и боен блок и да вбият чеп сред тях и останалия свят ".

В КНР, както и в Русия, считат, че актуалните китайско-руски връзки са образувани при взаимно отчитане на националните ползи, а не в отговор на руско-украинския спор. Тези връзки имат своя логичност на развиване.

След срещата на двамата водачи в Самарканд Съединени американски щати започнаха да търсят признаци на изстудяване сред Русия и Китай. Йън Бремер, професор по политически науки в Колумбийския университет, видя такива признаци в споменаването на съветския президент за „ загрижеността на китайските другари “ по отношение на продължаването на рецесията в Украйна. В същото време, явно, съзнателно не се взема поради подтекстът на цялата тирада на В. Путин, както и подтекстът на цялото разнообразие на връзките сред Русия и Китай.

Западът подценява два основни момента в оценката на руско-китайските връзки в подтекста на украинската рецесия. Първо, китайската страна изрази угриженост за прехода на рецесията в гореща фаза при започване на СВО и в това време се отнесе с схващане към претекстовете на Русия.

Фундаменталната неутрална позиция на КНР във връзка с украинската рецесия не се е трансформирала от този момент. Второ, В. Путин неведнъж е приказвал за нещастието на украинската рецесия, когато многомилионното население на Украйна беше взето за заложници от незаконната киевска тайфа.

КНР високо оцени разбирането на съветската страна за китайския неутралитет в украинската рецесия и решителната поддръжка на Русия за правилото „ Единен Китай “.

Началото, малко преди срещата на ШОС в Самарканд, на втория взаимен руско-китайски военноморски патрул в Тихия океан безапелационно свидетелства за непроменяемо доверителните и другарски връзки сред Русия и Китай. Неговите задания са да укрепва военноморското съдействие сред Китай и Русия, да поддържа мира в Азиатско-тихоокеанския район и да пази морските стопански действия на Китай и Русия. Съвместното наблюдаване се организира малко след приключването на стратегическите учения „ Восток-2022 “ в съветския Далечен изток с присъединяване на НАОК.

Като цяло китайските специалисти са съгласни с оценката за междинните резултати от ШОС, която дава британската версия на People Daily: „ Като районна организация, обхващаща най-голямата територия и най-голямото население в актуалния свят “, ШОС е „ практическо средство за проучване на построяването на нов вид интернационалните връзки “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР