Прагматичният милиардер даже планирал, като дойде да разгледа Белоградчишките скали,

...
Прагматичният милиардер даже планирал, като дойде да разгледа Белоградчишките скали,
Коментари Харесай

Илон Мъск щял да се мести в България, за да учат децата му с безплатни учебници

Прагматичният милиардер дори възнамерявал, като пристигна да прегледа Белоградчишките скали, да се срещне с следващото управление на МОН, с цел да разпита служителите по какъв начин ще претворят решенията на 48-то Народно заседание в каузи. Сега е моментът издателствата да се стегнат и да го залеят с имейли с образователно наличие, току-виж се впечатлил и туитнал някоя учебникарска корица да ги популяризира по целия свят.

Може и да е анекдот, само че както знаем, той добре си прави сметката.

" Социалният пробив " с безплатните учебници за всички възпитаници от 1 до 12 клас е на Българска социалистическа партия, само че ще влезе в действие от образователната 2024/25 година, защото ще са нужни 80 милиона лв., а такива не са планувани в средносрочната бюджетна рамка, също така би трябвало време на издателите да ги приготвят. Отсрочката стимулира някогашният министър на образованието и народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев.

По предложение на Движение за права и свободи в обсега на безплатните учебници ще бъдат включени и тези по вяра, хореография, майчин език, специфични предмети за учениците със сензорни увреждания.

" Демократична България " поддържа плана с възражението, че той не би трябвало да води към реализирането на детската фантазия на Българска социалистическа партия за един учебник по предмет.

Какво друго с изключение на безвъзмездни учебници?

С друго решение учениците от 2 до 4 клас ще получават еднократна помощ.

С измененията в закона депутатите подредиха педагогическите препоръки в учебните заведения да одобряват тактика за развиване не за 4, както беше до момента, а за 5 години. Явно ще би трябвало да нанесат някои корекции в досегашните си тактики. Бумащината в учебните заведения може да съперничи на тази при персоналните лекари. Нека има безсмислени тактики, не пречи, привикнали сме.

Не е подминато и патриотичното образование, което ще се осъществя още в детските градини, с цел да се образува у дребните българчета " национално съзнание ".

Не са подценени и физическата интензивност, противодействието на насилието, както и равните благоприятни условия за образование. Както проличава извънредно навременни и бихме споделили " подбудени от актуалната реалност " промени.

Кой в действителност не може да си разреши учебници?

Според фондация " Тръст за обществена опция ", която работи за равни права на ромите в България, 6% от децата отпадат от учебно заведение поради беднотия. Липсата на безвъзмездни учебници, невъзможността да пътуват до учебните заведения попречва достъпът им до обучение. Според отчет на УНИЦЕФ, едвам 13% от децата от най-бедните пластове на популацията се възползват от общественото финансиране за обучение. 25% от тези средства доближават до най-богатите.

Да погледнем към мненията по новите обществени придобивки, към този момент на хартия. Съвсем естествено, най-възторжена е лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" 282 000 деца ще употребяват безвъзмездни учебници от 2024 година 300 лева за едно дете и 600 за две ще спести всяко семейство. Следващата ни стъпка е смяна в наличието. Не можете да си визиите с какви безумия пълнят главите на децата ни ", написа Българска социалистическа партия лидерката, която явно не допуска родителите да са осведомени с " безумията " в учебниците, само че приключва с самоувереност: ДЕЦАТА!!! ДЕЦАТА!!! ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА!!! ", а мненията изпод, най-вероятно модерирани, защото негативни отзиви мъчно се откриват, са в същия " изумителен " жанр, наситени с признателност към г-жа/другарката Нинова. Както споделя един песимист - Българска социалистическа партия вързаха 4%-та преграда на идващите избори.

Радост в Българска социалистическа партия, наслада и в ГЕРБ, където всички депутати са разгласили в профилите си картинка с щастливата вест и текст " С поддръжката на ГЕРБ/ Съюз на демократичните сили ". Всички до един, както са инструктирани от " пиарите ", да се знае. В последна сметка задават се нови избори, яхаме всичко що може да ни донесе повече гласове.

Не толкоз възторжени са реакциите на родителите.

Ангажирани с проблемите на образованието майки, бързат да напомнят, че въпреки и безвъзмездни, учебниците са все по този начин тежки, и възобновяват поизстиналия спор за ученическите раници. Други незабавно им опонират, че ще има и безвъзмездни електронни учебници. Но и те не са радват на особена известност измежду дамите, тъй като повреждат зрението на децата. Изглежда, че потребна стъпка няма.

Трети не бързат да се радват, до момента в който не видят " смислено написан " учебник, даже се притесняват, че качеството на наличието ще падне още, тъй като в този момент апетитите към държавните поръчки ще са повече и по остаряла българска традиция до тях ще се докопат не най-хубавите, а най-мотивиращите. Други се нервират от формулировката " безвъзмездни ", припомняйки, че безвъзмезден обяд няма и парите ще са от данъкоплатците. Не безплатните учебници, а премахването на делегираните бюджети ще покачат качеството на образованието, споделят хора от системата.

Някой установи, че " в случай че депутатите бяха приели толкоз бързо и закона за правосъдната система, за смяна на конституцията, престъпността и основния прокурор, в този момент щяхме да сме Швейцария на Балканите " и безплатните учебници щяха да са последна грижа.

Не липсват и апели откакто са я " подкарали предизборно " депутатите да усилят и минималната работна заплата и да вдигнат заплатите в опазването на здравето.

" Окрадохте родителите, в този момент им хвърляте прахуляк в очите. Социалисти, сър ", установи песимист. Трети добавя, че с цел да са в идващото Народно заседание избраниците са подготвени " да застанат и на ушите си ".

" Толкова простотии трансфораха в норма, че ме отвращават ", обобщава различен.

Според немалка част от коментиралите новината самодейността е видимо благородна и действителността е напълно друга - огромна част от учениците в горния курс въобще не си купуват учебници. " Намаляха покупките на учебници в горния курс и издателствата поогладняха, та в този момент законно ще се облагодетелства образователната мафия. " Безплатни, с цел да храним множеството издателства ", са отзиви споделяни от мнозина.

Част от родителите, които очевидно не са задоволително опиянени от бъдещите придобивки, напомнят, че българското обучение доста от дълго време не е гратис и солидно се дотира от фамилиите на учениците - куп пособия, образователни тетрадки, частни уроци, униформи, спортни и извънкласни занимания дърпат пари от бюджета им.

Не всички споделят паниките на горецитираните - някои не бързат да вземат насериозно решението на този парламент, обяснявайки, че е приел нещо, което ще се извършва след година и половина от някой различен. " По тази логичност могат да одобряват, че опазването на здравето също ще стане гратис след година и половина. "

Най-често споделяното мнение е, че по-справедливо би било да се дадат безвъзмездни учебници на децата от фамилиите с ниски приходи, под избран най-малко, защото раздаването на пари " на калпак " от дълго време е потвърдило, че не работи.

От друга страна, прав е и този, който сбито възкликва: То пък едни учебници...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР