Прага е пълна и с воднитуристи. Мнозина избират да разгледат

...
Прага е пълна и с воднитуристи. Мнозина избират да разгледат
Коментари Харесай

Разходка в Прага

Прага е цялостна и с " водни " туристи. Мнозина избират да прегледат града, като се спуснат по река Вълтава с корабче, лодка или водно колело

© Мартина Ганчева Красива китайка с дантелена алена рокля театралничи за сватбена фотосесия на Карловия мост. Любезен украинец развежда любопитна група с ретро автомобил по протежението на река Вълтава. Симпатична българка продава магнити в Старе место. Напоследък мъчно можете да се разминете с достоверен чех в Прага. Градът несъмнено не наподобява като на тези фотоси в Instagram.

Чешката столица е препълнена. Затова локалните хора работят неуморно в офиса или бягат надалеч от града за уикенда и берат гъби – занимание, което се е трансформирало в народен спорт . Много от жителите на Прага обичат природата и имат особено отношение към опазването на околната среда. Обедната отмора прекарват на поляната в най-близкия парк. Масово се придвижват с трамвай или колело, а когато се наложи да подкарат автомобил, не се ядосват елементарно. Въпреки адския трафик в делничните дни няма да чуете истерично бибиткане с клаксони. Местните са обрани и в връзката си с другите. Може да ви се сторят даже негостоприемни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Никой няма да тръгне да ви целува по бузите, когато се запознавате, както е в Испания да вземем за пример. Но ще се притекат на помощ, в случай че имате потребност. Истината е, че чехите малко се опасяват от контакта си с нови култури, тъй като обществото е доста хомогенно, затворено – няма съвсем никакви имигранти, няма разнообразни религии. Да не забравяме, че паралелно с Дания, Чехия е най-атеистичната страна в света ", споделя университетският учител Томаш Кренек.

Но статистиката приказва друго - 10 000 0000 туристи всяка година и 600 000 чужденци, или 5% от цялато население на страната. Числа, които порастват в градация. Особено след приемането на настоящия закон за опиатите, който завоюва на Прага прозвището новия Амстердам . Властите облекчиха режима и декриминализираха притежанието на еднократна доза, или 15 грама марихуана, един грам кокаин, грам и половина хероин, 5 грама хашиш. Съвсем законни са и козметичните и шоколадовите произведения със семена от коноп, които заливат локалните магазини. Нещо повече - в чешката столица се организира годишният фестивал Cannafest (тази година е на 1-3 ноември), където ветераните ботаници разискват тънкостите на храненето на растенията, а любопитните пробват сладолед, лимонада и близалки с канабис. Впрочем последните артикули могат да се намерят до касите на съвсем всеки супермаркет.

Прага танцува. С ексцентричното архитектурно създание, наречено " Джинджър и Фред ", в чест на Джинджър Роджърс и Фред Астер

Фотограф: Мартина Ганчева Отвъд всичко това Чехия си остава географското сърце на Европа. Мястото, където са изобретени модерният компас, бучките захар, пластичният експлозив, меките контактни лещи. Моцарт се влюбва в нейната столица от пръв взор. За Кафка Прага е " жилава старица, която те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш ".

Град на императори, писатели и художници, който хипнотизира със своя готически, ренесансов и бароков лукс. Оплита в паяжина от улици, музеи, галерии, кръчми и кафенета. Тук е родена първата жена, държавен секретар на Съединени американски щати - Мадлин Олбрайт. И отново тук са снимани азиатският сантиментален филм Somewhere Only We Know, американският екшън " Мисията невъзможна ", сериалът " Залезът на тамплиерите ", а много епизоди от анимационната поредност " Том и Джери " са направени в локално студио.

Нищо чудно, че средновековният крепостен град на река Вълтава е желан фон за толкоз доста кинопродукции. Цветен, чист и подреден, той е дом на най-големия палат в света. Градските митове описват, че след един от първите си огромни концерти в посткомунистическата столица музикантите от Rolling Stones споделят на тогавашния президент Вацлав Хавел, че доста харесват Пражкия палат, само че е тъпо, че не се вижда нощем. По това време президентът имал много по-сериозни проблеми, свързани с новата демократична страна. Затова музикантите заплащат 32 000 $ и техният театрален осветител основава художественото осветяване на известната забележителност.

В Прага има и друга музикална диря. След убийството на Джон Ленън през 1980 година на стената против френското посолство в Прага е нарисуван негов портрет. Въпреки нееднократното боядисване през годините тя си остава Стената на Джон Ленън и постоянно е покрита с текстове от песните му, цитати и негови изображения. Намира се в Мала страна и през днешния ден е знак на успеха. Самият Джон Ленън в никакъв случай не е посещавал Прага.

Не знам дали приживе Стив Джобс е ходил в Града на стоте златни кули, само че наскоро там отвори порти музей на Apple. Той се намира в реновирана историческа постройка в Стария град, а външните му прозорци са изрисувани с цитати на Джобс. В музея са изложени 472 експоната, аудиогидовете са на осем езика, има вегански ресторант, а всички доходи се подаряват за щедрост.

Всъщност точно в Прага се намират едни от най-интересните музеи в света: на комунизма, на специфичните резултати, на секс играчките, на средновековните уреди за мъчения. Към всеки експонат в последния има в детайли напътствие за прилагане. Ще се изумите какъв брой злокобно находчив е бил мозъкът на средновековния човек. Ако желаете в допълнение да вдигнете адреналина, може да се запишете за Призрачна обиколка, да се спуснете в подземията на Стария град или да посетите Призрачната къща. Ще чуете любопитни истории за пандизчии и екзекутори, ще срещнете духа на рицаря тамплиер, на убитата монахиня, на едноръкия апаш или на Железния човек. Имайте поради, че трябват и стоманени нерви. По-добре го оставете за край.

А за какво не започнете с най-любимия и прочут облик на Прага - Карловия мост, запечатан в толкоз доста картички, картини и в едно обичано парче на INXS - Never Tear Us Apart:



Побързайте, тъй като в края на годината главната туристическа забележителност на чешката столица, Карловия мост, ще бъде затворена за ремонт, който ще продължи цели 20 години . И въпреки че кметството дава обещание достъпът да бъде единствено отчасти лимитиран, не губете време да го прекосите и снимате. Колосален, само че и грациозен, най-старият издигащ се над река Вълтава, той свързва Стария град с Нове место.

Открит тъкмо в 5.31 сутринта на 9 юли 1357 година. Причината – тогавашният крал бил доста разпален по астрология и нумерология и държал да има симетричност в цифрите 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Завършен през 1402 година, само че кръстен доста по-късно на бохемския крал Карл IV, който оказва помощ при полагането на първия камък. Днешния си образ получава с построяването на 30-те известни статуи на светци в края на 17-и и началото на 18-и век. Най-новата скулптура е на светите братя Кирил и Методий. Най-старата е на Св. Ян Непомук, който през 1393 година бил хвърлен от моста в реката. Днес мястото е маркирано от архиепископски кръст. Според легендата стремежи се сбъдват, в случай че човек сложи ръката си върху кръста, сочейки към една от звездите. Независимо в коя част на денонощието, тук постоянно кипи живот. Художници рисуват портрети на туристи или шаржове на локални политици, музиканти свирят типично чешки мелодии или свои версии на известни части. Истинска изложба навън.

Илюстрация
Църквата " Света Людмила ", настойничка на чехите. Тук постоянно се организират изложби и базари за ръчно направени сувенири

Увеличаване

Църквата " Света Людмила ", настойничка на чехите. Тук постоянно се организират изложби и базари за ръчно направени сувенири

Автор: Мартина Ганчева Смаляване

На намерено е и друга незабравима забележителност – Пражкият часовник – третият астрономически в света и най-старият, който действа и през днешния ден. На всеки кръговиден час стотици туристи се струпват пред кулата, с цел да видят " разходката на апостолите ". Часовникът показва и придвижването на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия и броя часове дневна светлина.

И на дневна, и на нощна светлина, само че в друга част на града, на ъгъла на улица " Реслова " и крайбрежната улица, погледите приковава Танцуващата къща. Тя е издигната на мястото на здание, разрушено при бомбардировките от американската авиация. Идеята за строителството на нова постройка на мястото на руините, загрозяващи лицето на града, принадлежи на президента Вацлав Хавел (1936-2011), който в продължение на доста години живее в съседство. Наречена на известните американски танцьори Фред Астер и Джинджър Роджърс, тя е приключена през 1996 година в жанр необарок и наподобява като отразена в погрешно огледало. На покрива й се намира един от най-хубавите заведения за хранене в града – " Перлата на Прага " . Панорамната панорама, която се разкрива от терасата му, е незабравима.

Ликьор " Зелена фея ". Така назовават абсентът в Прага. Той е узаконен още през 90-те и през днешния ден е изключително известен в чешката столица. Сервира се в профилирани абсент-барове

Фотограф: Мартина Ганчева И като стана дума за заведения, където и да изберете да се нахраните в чешката столица, мъчно ще сбъркате. Популярните храни включват Vepřo Knedlo Zelo - печено свинско с кнедли и задушено зеле, и Bramboráky - картофени палачинки, обичайно поднесени с кисело зеле. Koprová - говеждо в копър сос с кнедли, и Guláš - говеждо и свинско яхния, сервирани с кнедли или самун. Pečená Kachna - печена патица с картофи, печено алено зеле и сос от таратор. Pečené koleno - джолан, нормално в бирена марината, Flekovský guláš – гулаш, Pečená pražská šunka – печена пражка шунка, Оpečená klobasa – наденички на скара. Невероятно вкусно ги подготвят в ресторант " Златните ножици " (U Zlatych nuzek) в самото сърце на Прага с неповторима панорама към Карловия мост на улица " Na Kampe ", където всеки ден се организира и базар на занаятите. Обилна вечеря за двама души излиза към 70 евро. Най-добрата орехова торта с ром е в " SmetanaQ Café " на крайречната улица, най-ароматното и мощно еспресо е в Луцерна - търговски откъс от остарялата школа, издигнат преди Втората международна война от дядото на Вацлав Хавел.

С магазините, кафенетата и големите подземни зали за концерти и питейни заведения, преди време е бил олицетворение на модерния градски живот и е привличал звезди от ранга на Луис Армстронг и Жозефин Бекер. Днес постройката продължава да е благосъстоятелност на семейство Хавел. Тук можете да зърнете обърната с главата надолу скулптура на Св. Вацлав, дело на чешкия актуален актьор Давид Черни. Същият Черни, който изобрази България като турска тоалетна в плана си за страните от Европейския съюз.

С или без кафе, пробвайте и от козуначените коминчета (Trdelník). С крем, сладолед, ядки, плодове и даже деен въглен. По-добре забравете за диетите, тъй като изкушенията не свършват дотук. Плодови салати в чаша, чипс на съчка. В целия град на основни места са пръснати магазини за желирани бонбони лично произвеждане – подредени като съкровища в ковчежета и бъчви под тематичното Captain Candy. А бирата се лее на всеки ъгъл. Затова не трябва да ви учудва фактът, че всеки гражданин на Прага употребява към 155 литра бира годишно. Най-старата бирария в чешката столица е от 1375 година. Говори се, че тук от пенливото питие е отпивал и самият Моцарт. " U Krále Brabantského " се намира тъкмо под Пражкия палат. Срещу 195 крони от четвъртък до неделя сред 19 и 22 часа ще станете очевидци на неповторимо шоу с мъже с мечове, жива музика и средновековни хапки против няколко златни жълтици. Ако пък изберете Lajka, ще пиете с идея. С всяка бира в заведението отдават респект на някое от животните, употребявани за опити и опити. В случай че не обичате да пиете бира, поканени сте да си извършите СПА с бира. Маслото от хмел оказва помощ за отваряне на порите, усъвършенства имунитета, подтиква метаболизма, облекчава напрежението.

Самите поданици на Прага не практикуват бирена терапия, само че даже и локалният им комизъм е неразривно обвързван с пивото. Стояли трима мъже в пъб. Един от Прага, един от Бърно и един от Пилзен. " Какво ще желаете за пиянство ", попитал сервитьорът.

Мъжът от Прага: " Старопрамен ", апелирам.
Мъжът от Бърно: " Старобърно ", апелирам.
Мъжът от Пилзен мълчал и мислел.
Сервитьорът попитал още веднъж – " А вие? Нещо за пиянство? "
" Една кока-кола, апелирам ", дал отговор най-после мъжът от Пилзен.
Приятелите му шокирани попитали - " Защо кока-кола? " А той дал отговор – " Щом вие не пиете бира, и аз няма да пия. "

Ресторанти:

Novoměstský pivovar, улица Vodičkova 20 - ресторантът с най-новата и модерна пивоварна.

Restaurant u punkasu, Jungmannovo náměstí 15/16 - най-старият чешки пъб, тук е създадена първата драфт бира в Прага.

Tower Park Praha, Mahlerovy sady 1 - всеки огромен град по света си има наблюдателна кула. Ако желаете да хапнете или да пиете кафе измежду облаците с неповторима панорама към чешката столица, това е вашето мястo.

- Полезен справочник за забавните места и събития в Прага

Транспорт:

PID Litacka - комфортно приложение, в случай че сте решили да се придвижвате с градски превоз.

Зоологическа градина - U Trojského zámku 120/3 - през 2008 година списание " Форбс " я подрежда измежду 7-те най-хубави в света.

Съвети от локални:
https://www.prague.eu/en
https://www.praguecard.com/

Паркове и крепости
Остров Кампа
Стромовка
Хълм Петршин

*Авторката е публицист в NOVA
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР