ПП АБВ призовава правителството да изрази ясна позиция за храм-паметник

...
ПП АБВ призовава правителството да изрази ясна позиция за храм-паметник
Коментари Харесай

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм Света София в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

ПП АБВ приканва държавното управление да изрази ясна позиция за храм-паметник " Света София " и да инициира в европейските институции обща позиция в духа на културното разнообразие и толерантността. Това заяви пред медиите водачът на АБВ Младежи доктор Пламена Заячка и акцентира дълбоката угриженост на партията във връзка с това предложение, което пристигна от прилежаща и другарска Турция. Тя добави, че превръщането на храм-паметник " Света София " в настояща джамия ще бъде културна злополука, тъй като той е изключителна международна полезност и принадлежи на цялото човечество.
Припомняме, че системата на ръководство на културни монументи от международно значение, по отношение на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на естествено и международно завещание от 72 година, изисква всяка страна, която е вкарала в листата на ЮНЕСКО подобен обект на втора инстанция, тя да се грижи за неговото стабилно запазване и запазване.
" Призоваваме българското държавно управление да изрази ясна позиция, която не трябва да се приема никога за интервенция във вътрешните работи на Република Турция, нито като спор сред християнство и ислям. Такава позиция към този момент беше изразена от Гърция, Русия, Съединени американски щати и представители на Европейска комисия. На второ, място ще настояваме българското държавно управление да инициира в институциите в Европейски Съюз, в Съвета на Европа и ЮНЕСКО обща позиция, която е в духа на културното разнообразие и толерантността и ще покаже едно отношение, което отива на 21 век, на съхраняването на културното завещание, принадлежащо на цялото човечество “.
Още: " Защо Турция желае да трансформира " Света София " в джамия? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР