Познавате ли някого, който има навика да заспива вечер на

...
Познавате ли някого, който има навика да заспива вечер на
Коментари Харесай

Кошмарът на некачествения сън: Как да спим правилно и пълноценно

Познавате ли някого, който има навика да заспива вечер на дивана, с чаша в ръка и под светлината на работещия тв приемник? Ако отговорът е да, евентуално този човек изцяло има вяра, че сънят си е сън. Възможно ли е да се спи по този метод? Да. Това първокласен и здравословен сън ли е? Не.

Способността да се наспиваме е извънредно значима както за психическото, по този начин и за физическото ни здраве. Липсата на сън може да докара до влошено здравословно положение, подтиснатост, усложнения в връзката и в работата. Нежеланието да станем от леглото на сутринта единствено по себе си не е доказателство, че не спим качествено.

Всеки има потребност от няколко минути излежаване, чаша кафе или дълъг душ, с цел да е подготвен за провокациите на деня. Но в случай че възприятието на безсилие ни преследва и след утринния тоалет, е редно да се запитаме дали няма друга причина за умората . Много евентуално е сънят ви да е фалшив и това да пречи на тялото ви да възвърне силите си през нощта. И даже да мислите, че с идването на съня всичко от съзнанието ви се изтрива и вие просто релаксирате, за жалост не е по този начин.

В дълготраен проект следствията от некачествения сън могат да доведат до хронични болки, проблеми с храносмилането, сърдечно-съдови болести и не на последно място перманентна отмалялост. Един от дребното известни признаци на недоспиването е смяната в питателните навиц и - съответно по-честото и щедро похапване. Това се дължи на обстоятелството, че неналичието на сън покачва равнището на хормона грелин, прочут още като хормона на глада. Повишаването на качеството на съня оказва помощ на тялото да се храни по-добре, да тренира по-ефективно и в последна сметка да бъде по-здраво.

С това отрицателните последици от неприятния сън не се изчерпват. Невъзможността на тялото и мозъка да си починат дейно в дълготраен проект може да провокира когнитивни усложнения . Хората, които страдат от фалшив сън, са по-склонни да имат проблеми при извършване на служебни задания, както и запаметяване и възпроизвеждане на информация.

Научно проучване твърди, че неналичието на сън може да има влияние, сходно на това на прекомерната консумация на алкохол и даже да увеличи риска от произшествия на пътя. Не на последно място хората, които постоянно не спят качествено, са по-нестабилни прочувствено, по-раздразнителни и по-склонни към недомислени и импулсивни дейности.

Разбира се, никой не е жертван да бъде вечно заложник на неприятния сън. Ето и няколко съвета, които ще ви оказват помощ да бъдете по-здрави и по-щастливи, откакто се разсъните заран.
 9 съвета за пълностоен сън  9 съвета за пълностоен сън  9 съвета за пълностоен сън  9 съвета за пълностоен сън
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР