Познаването на планината, опит и подготовка и добрата преценка кога

Познаването на планината, опит и подготовка и добрата преценка кога ...

Алпинист: Изкачването на осемхилядник не е самоцел


Познаването на планината, опит и подготовка и добрата преценка кога да продължиш и кога да се върнеш комплексно водят до успеха на една експедиция. Това заяви алпинистът Петя Колчева в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Ролята на шерпите е безмерна. Новите поколения шерпи сега надскачат по възможности, опит, сила и воля западните алпинисти, заяви гостът.

"Подготовката за изкачване на осемхилядник изисква алпинистът да придобие нужните технически умения и знания за оцеляване във високата планина, да се справя със сложния терен и самото изграждане на лагерите и оцеляването в тях", обясни Колчева пред .

"Ходенето на осемхилядник не трябва да бъде самоцел, а начин на живот", допълни гостът.

Има различи начини за финансиране на експедиция. Има държавни експедиции, такива, финасирани чрез спонсори, на които алпинистите се отплащат с разпространяване на рекламни послания и популяризиране на техните продукти или чрез собствено финансиране, обясни Колчева .

По думите й алпинизмът е такава страст и мания, че алпинистът винаги намира начин да попадне там, където е мечтата му.

"В България има изключителни условия за развитие на алпинизъм, основно в Рила, Пирин и Стара планина, но алпинизмът е рисков спорт", каза Колчева.

"Много деликатна е преценката между това да постигаш целите си и това да останеш жив“. По думите на госта е много важно да се концентрираме върху обучение, взаимопомощ и работа в групи. Мисля, че в България това е много добре развито"

Целият разговор вижте във .
 
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg