Позицията на Нидерландия срещу приемането на България и Румъния в

...
Позицията на Нидерландия срещу приемането на България и Румъния в
Коментари Харесай

Елена Йончева пред Algemeen Dagblad: Нидерландия постъпва несправедливо към България, може да плати за това с пост в ЕС


Позицията на Нидерландия против приемането на България и Румъния в Шенген, която е несправедлива, може да предизвика контрареакция на Европейски Съюз. Има граница сред изразяването на основателни опасения и блокиране на решение за неопределен срок. Тя не би трябвало да се минава. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, помолена за коментар от един от най-големите нидерландски вестници - AlgemeenDagblad.
Статията, оповестена в сряда със заглавие „ Нидерландия е в заплаха да пропусне висша европейска служба: „ Не би трябвало да се играе политическа игра за това “, взима за мотив идния избор на шеф на Фронтекс. Това е европейската организация, отговаряща за граничната и брегова защита на Европейски Съюз. Досегашният й началник беше освободен предварително, откакто против него стартира инспекция за нарушавания. Кандидат за поста е нидерландецът ген. Ханс Лайтенс.
В публикацията се проучва възможната връзка сред избора на ген. Лайтенс и позицията на Хага за приемането на България и Румъния в Шенген. Преди няколко седмици Камарата на представителите в Нидерландия одобри резолюция, в която се твърди, че двете страни не би трябвало да се позволяват абсолютно, защото не дават отговор на условията за битка с корупцията и проведената престъпност.  
България е изпълнила всички механически критерии за Шенгенската зона още през 2011 година и това е неведнъж признавано от Европейската комисия и от Европейския парламент. Поредната резолюция в поддръжка на участието на България и Румъния беше призната с голямо болшинство от европейските депутати през октомври.
„ Лично аз бих желала Фронтекс да се управлява от човек с доста на практика опит и богата биография “, сподели Елена Йончева пред нидерландския вестник. „ Но в случай че нидерландското държавно управление продължи да включва въпроси, които не са свързани с Шенген, в дебата за Шенген, ще се случи по този начин, че това незаслужено решение да предизвика сходни контрареакции в други области. “  
Нидерландия държи като пленник на вътрешните си ползи освен България, само че и целия Европейски Съюз, добави Елена Йончева.
Позицията й се споделя и от румънския евродепутат от групата „ Обнови Европа “ Драгош Тудораче. „ Ако нидерландското държавно управление изиграе цинично решението за Шенген, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо, макар че няма подозрение по отношение на качествата на претендента “, е представен той в публикацията.
България има народен интерес да стане част от Шенгенското пространство. Българските жители ще могат да пътуват без да бъдат подлагани на инспекции по вътрешните граници, което ще е от изгода както на туризма, по този начин и на транспортния бизнес. България ще получи спомагателна помощ за защита на външните граници на Европейски Съюз, в това число ще има опция за дълготрайни вложения за задачата. Ресурсите, които в този момент са нужни за защита на границите с Румъния и Гърция, ще бъдат пренасочени.
Решението на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да бъде взето при започване на декември, единомислещо. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и мнения, че се двоумят. Затова е належащо политиците в България интензивно и незабавно да потърсят сътрудниците си от сестринските партии в Европейски Съюз, пред които да заявят, че страната ни от дълго време е изпълнила всички условия за Шенген, съгласно Елена Йончева.
До преди няколко дни в Швеция също имаше неустановеност дали да поддържа България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за болшинството в Народното събрание, обаче, към този момент осведомиха българските си сътрудници в Екологичен потенциал, че са позитивно настроени към разширението на зоната.
В края на предходната седмица петимата представители на българската левица изпратиха писмо до ръководителя на Шведската социалдемократическа работническа партия Магдалена Андершон, която е и някогашен министър председател на страната. С него упорстваха за поддръжка на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз.
Представителите на Шведската социалдемократическа работническа партия гласоподаваха единомислещо за резолюцията на конгреса на PES, призоваваща за присъединение на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство без в допълнение закъснение, както и за резолюцията на Европейския парламент по тематиката от месец октомври.
 
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР