Позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство

...
Позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство
Коментари Харесай

Външният министър се срещна с посланика на Нидерландия у нас заради Шенген

Позицията на Нидерландия по присъединението на България към Шенгенското пространство са разискали през днешния ден на среща в Министерството на външните работи (МВнР) служебният външен министър Николай Милков и посланикът на Нидерландия у нас Н.Пр. Симон ван дер Бург. Това оповестиха от Министерство на външните работи на формалната си интернет страница. 

 

Нидерландското държавно управление реши на съвещание предходната седмица, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген. След съвещанието министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра съобщи, че към момента е " прекомерно рано " да се реализира единодушие за присъединението на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

 

На днешната си среща с посланика на Нидерландия у нас, министър Милков уточни, че България извършва всички критерии за участие в Шенгенското пространство, което е доказано неведнъж от Европейската комисия и отчетите на спомагателните експертни задачи, извършени на наша територия. Поради това запасите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отхвърли да изпрати свои представители в експертните задачи. Нидерландската позиция не се приема от сътрудниците от Европейския съюз, не се базира на съответстващи причини и е анти-европейска, добави той.

 

Министър Милков акцентира, че на фона на настоящата среда за сигурност, задържането на България отвън Шенген не способства за общите старания за справяне с провокациите. Той насочи предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на обстоятелствата и да е в полза на Европейския съюз, оповестяват още от Министерство на външните работи.

 

Днес министър Николай Милков взе участие и в среща по самодейност на служебният министър председател Гълъб Донев в Министерския съвет за готовността на България за присъединението й в Шенгенското пространство. В нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на правораздаването Крум Зарков. 

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР