„Позицията на Европейската комисия е по скоро някакъв вид политическа

...
„Позицията на Европейската комисия е по скоро някакъв вид политическа
Коментари Харесай

Позицията на ЕК за отпадане на мониторинга е прощален подарък към българското управление

„ Позицията на Европейската комисия е по скоро някакъв тип политическа оценка, политически подтик, сетен подарък от страна на сегашния ръководител, състав и болшинство на комисията към българското ръководство, в сравнение с една правдива и справедлива оценка на развиването на проблематиката, която влиза в обсега на този механизъм “. Това съобщи пред БНР Христо Христев, учител по право на Европейския съюз в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, по отношение на предлагането на комисарите да се обмисли рухване на мониторинга над България по механизма за съдействие и инспекция. Предложението важи единствено за нас, само че не и за Румъния, стана ясно през вчерашния ден след представянето на европейския отчет.

Христев акцентира, че в отчета от една страна се прави общо умозаключение, че страната ни е осъществила задоволителен прогрес, въпреки това обаче се споделя, че не са решени някои съществени проблеми, като метода на уредба на държавното обвиняване и това, че в нея липсва ефикасен механизъм за вероятно осъществяване на отговорността на основния прокурор в избрани случаи. В отчета се споделя още, че са нужни спомагателни старания в битката с корупцията.

„ От политическа позиция не може да се отхвърли, че приемането на сходна позиция от страна на Европейска комисия е някакъв политически триумф за актуалното ръководство “, означи Христев и изрази учудването си от позицията на Еврокомисията поради действителните обстоятелства. По думите му в отчетите през всичките 12 години, откогато сме в Европейски Съюз, се вижда, че комисията не е отчела основна смяна в аргументите, довели до основаването на този механизъм. „ Дали тя се е уморила или има някакви други аргументи, заради които тази оценка се дава към сегашния миг и се открива вероятност за повдигане на мониторинга – е различен въпрос. Но към момента има, оттатък механизма, да се мери дали България е осъществила позитивна еволюция, или респективно декаданс във връзка с главните проблеми. Моята оценка е, че ние, за жалост, през тези 12 години сме в положение на декаданс “, е позицията на Христев.

„ Ние не просто сме в нещо, което по-рано можеше да се назова ерозия на правовата страна, ние навлизаме в положение на рецесия на демократичната система “, счита преподавателят. Той съобщи, че поддържа въвеждането на нов модел на надзор през съответни измерители, използван за всички държави-членки и обвързването на този надзор с съответни наказания, в това число със прекъсване на финансирането от общия бюджет на Евросъюза.

„ Ако този механизъм бъде добре разчертан, в случай че почива на съответни измерители, в случай че е в ръцете на самостоятелни специалисти и структури от политическите институции на Европейски Съюз, съгласно мен шансът той да докара до доста по-удовлетворителни и съответни резултати е доста по-голям “, заключи Христо Христев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР