Позицията на БАН остава единодушна и непроменена – официалният език

...
Позицията на БАН остава единодушна и непроменена – официалният език
Коментари Харесай

БАН: Официалният език в РС Македония е писмено-регионална норма на българския език

Позицията на Българска академия на науките остава единомислеща и непроменена – формалният език в РСМ е писмено-регионална норма на българския език. Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките (САЧК) ще подчертава върху този теоретичен факт с поредност от събития, които да получат необятна социална и медийна прокламация освен у нас, само че и в чужбина. Това гласи публично мнение на Българската академия на науките, публикувано до медиите, по отношение на признатата на 3 декември „ Харта за македонския език “ (Повелба за македонскиот jазик) на заседание на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ).

Фактите изискват особено внимание, заради което за мнението на Българска академия на науките ще бъдат публично известени както Народното събрание на Р България, по този начин и висшите държавни институции, означават от Българската академия на науките.

В „ Харта за македонския език “ са конструирани исторически и езикови причини в отбрана на формалния литературен език на Република Северна Македония като обособен независим език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като „ македонски ”. Документът провокира доста съществени научни възражения, показват от Българска академия на науките.

Затова той е бил разискван в Ръководството на Българската академия на науките, след което са били поискани и показани мнения от три института на Академията – Института за български език, Кирило-методиевския теоретичен център и Института за исторически проучвания. Постъпилите мнения са подкрепени и от самостоятелни позиции на членове на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките (САЧК).

На свое съвещание на 11.12.2019 година учените и член-кореспондентите са разискали Хартата на МАНИ и постъпилите мнения от институтите на Българска академия на науките. Изказванията на членовете на Събранието били „ еднопосочни и безапелационни в отбрана на научните истини и обстоятелства по отношение на произхода, историята и характера на формалния език в Република Северна Македония, които в цитираната Харта са показани неточно и с замяна на научната терминология “.

Българска академия на науките и САЧК смятат изразената в разисквания документ позиция на Събранието на Македонската академия за погрешна и неприемлива, вредяща на връзките сред двете прилежащи страни. В този смисъл и позицията на Българска академия на науките остава единомислеща и непроменена – „ формалният език в РСМ е писмено-регионална норма на българския език “.

САЧК ще подчертава върху този теоретичен факт с поредност от събития, които да получат необятна социална и медийна прокламация освен у нас, само че и в чужбина, означават от Българска академия на науките. Фактите изискват особено внимание, заради което за мнението на Академията ще бъдат публично известени както Народното събрание на Р България, по този начин и висшите държавни институции. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР