Позицията на България, както и на още около 15 други ...

Позицията на България, както и на още около 15 други

EС против мерки на парче за газа

" Позицията на България, както и на още към 15 други страни, е че за стабилизирането на пазара на естествен газ е нужен повсеместен пакет от работещи ограничения, без да се работи " на парче ".

Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов след изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз " Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част " Енергетика ". До решение за приемане на повсеместен пакет от ограничения се стигна днес по време на съвещанието, в което участваха енергийните министри на страните в Европейския съюз, оповестиха от енергийното ни министерство.

Според Христов препоръчаният таван в размер на 275 евро е прекомерно висок и не би оказал помощ при спешните цени на естествения газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември.

" Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде привързан със международните тържища, по този начин че европейските цени да бъдат на едно равнище с всички останали ", съобщи той и добави, че това ще даде прочут надзор над цените на естествения газ и няма да разреши внедряването на прекомерно ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да провокира дефицит. Росен Христов уточни, че динамичният показател би обезпечил най-хубава цена за българската промишленост и би подсигурил сигурността на доставките на естествен газ.

Той сподели още, че на съвещанието е реализирана договореност за последваща изключителна среща на 13-ти декември 2022 година, на която да се одобри цялостния пакет от ограничения.

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg