Позиция на пловдивската организация на КОД след общественото обсъждане на

...
Позиция на пловдивската организация на КОД след общественото обсъждане на
Коментари Харесай

КОД: Толкова голям заем се тегли само при стратегически план...

Позиция на пловдивската организация на КОД след публичното разискване на желанието Община Пловдив да вземе нов дълг:

Голям заем от над 113 млн. лева, какъвто Община Пловдив възнамерява за инфраструктурни обекти, се тегли единствено при съществуването на явен стратегически проект за изгодите за трафика – по какъв начин тъкмо придвижването ще се разтовари при построяването на една или друга пътна връзка. А нищо такова не видяхме на извършеното нощес публично разискване.

Предложените обекти, за които се търси финансиране, са несъмнено нужни, само че при толкоз огромен заем е нужна информация за общата картина на нещата, а не решения на парче. Администрацията не беше готова да изясни по какъв начин тъкмо новият мост над Марица или пробивът под Водната палата ще разтоварят трафика. Не чухме свястно пояснение и за какво по проектите на предходния екип на Община Пловдив новият мост над Марица трябваше да коства към 15 млн. лева, а в плана за заем този обект попада с цена от 30 млн. лева Или по какъв начин ще бъде решен казусът с високите подпочвени води за възможния пробив под Водната палата.

За главната част от обектите цените са индикативни. Ясно е, че за точни количествено-стойностни сметки би трябвало да има план, само че единствено една бюджетна конструкция борави с индикативни предложения на правилото „ няколко милиона нагоре – няколко милиона надолу “. Една частна компания възнамерява по този начин своите вложения, че от индикативната оферта до действителната цена да има разлика не повече от 10%. Това чакаме и от Община Пловдив, тъй като другояче може да се окаже, че плануваните 9 млн. лева за пробива под Водната палата може да станат 29 млн. лева, примерно, поради високите подпочвени води.

Градът за хората допуска положителни благоприятни условия за използването на градския превоз. Предвид сериозния растеж на строителството, водещ до увеличение броя на колите в града, този метод е ефикасна тактика за понижаване на трафика. Такава визия обаче не беше застъпена в предложенията. Когато безобразното положение на съществуващата инфраструктура в зоната сред бул. „ Марица-север “ и „ Рогошко шосе “, да вземем за пример, е принудила стотици чиновници от години да вървят на работа с коли заради неспособност линия 27 да премине по така наречен улица, общината би трябвало да сложи като приоритет решаването на този проблем.

Постоянните наднормени равнища на шума в града ни, породени най-вече от автомобилния трафик, не престават да бъдат неглижирани. Създаването на нови транспортни връзки ще докара до повече звук, а ограничения против неговото ограничение не са заложени на равнище планови оферти, нито са остойностени.

По всичко проличава, че когато един кмет тегли заем, а вноските ще се погасяват от идващия мандат нататък, се мисли не в елементи, и наподобява, че задачата е в този момент да се вземат парите, а след това пловдивчани да се оправят.

Затова в партия КОД настояваме за стратегически проект за развиването на града с подробен разбор за изгодите от всички планувани обекти, преди да се вземе решението за нов дълг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР