Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални

...
Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални
Коментари Харесай

Пеканов: Позитивите от влизането на България в еврозоната доминират над евентуални рискове

Позитивите от влизането на България в еврозоната преобладават над възможни опасности. То ще бъде явен сигнал за това, че България желае да бъде част от ядрото на европейските процеси, да бъде ефикасен участник в тях, а не да бъде в периферията. Това съобщи служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията „ България в еврозоната – преимущества и благоприятни условия “, която се организира през днешния ден в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Влизането в еврозоната ще бъде значителен репутационен бонус за страната ни, ще увеличи доверието в страната ни, както и кредитния рейтинг на България. Това в среда на повишаващи се лихвени проценти ще поддържа лихвите по-ниски както за страната, по този начин и за жителите и за семействата, означи Пеканов. Той добави, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде значителен бонус и подтик за всички експортно насочени дребни и междинни предприятия, ще помогне и на туризма, ще бъде напън за промени в страната ни, което е вярно и положително.

Вицепремиерът акцентира още, че с изключение на за бизнеса, влизането на страната ни в еврозоната ще има положителен резултат и за конвергенцията на приходите. Пеканов благодари за виновната и зряла позиция на най-големия профсъюз в България – КНСБ за тяхната поддръжка за процеса по влизане в еврозоната. Това ще докара до по-висока икономическа интензивност, до претовареност и до повишаване на приходите. Влизането в еврозоната от момента, в който всички заплати към този момент са в евро, ще даде опция и за съпоставимост и за повече бистрота при сравненията със средноевропейските приходи.

Що се отнася до рисковете, Пеканов сподели, че при всеки огромен развой има опасности. „ Не можем да замълчим за тях, само че те не са тези, за които се приказва – като увеличение на инфлацията “, уточни вицепремиерът. По думите му в другите страни, приели еврото, няма такава наклонност. Това са страхове, които се подклаждат, само че емпиричната им аргументация не може да бъде открита, сподели вицепремерът. Според него може да има риск от далавера в обособени търговски обекти, само че това е нещо, което институциите би трябвало да предотвратят. Пеканов благодари Министерството на финансите и на Българската Народна банка (БНБ), които приготвят страната ни и всички институции за приемането на страната ни в еврозоната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР