Поземленият фонд на Община Царево се продава умишлено на безценица.

...
Поземленият фонд на Община Царево се продава умишлено на безценица.
Коментари Харесай

Пейчев алармира: 480 дка овощни градини близо до морето бяха продадени на безценица на съмнителни търгове

Поземленият фонд на Община Царево се продава съзнателно на безценица . Това разяснява общественикът Емил Пейчев за Искра.бг , давайки следващия очевиден образец – през вчерашния ден на 4 търга , повдигащи доста въпросителни, са били изтъргувани общо 480 дка овощни градини .

Въпросната земеделска земя е ситуирана в землището на село Велика и се намира на едвам 3 км от морето . От тях в общинската хазна годишно са влизали доходи от наеми , само че в един миг е било взето решение да бъдат продадени . По думите на Пейчев решението е минало през съвещание на Общинския съвет в Царево, като с болшинство от ГЕРБ , то било гласувано единомислещо и в последна сметка процедурата стартирала.

„ Фрапиращото – едно е да имаш и да знаеш, че всяка година ще взимаш някакви пари от лихва и друго е да си наясно, че продаваш всичко и не очакваш никакви доходи от тази територия “, изясни той.

Заповедта за продажбата е била оповестена в уеб страницата на Община Царево , само че не незабавно след правенето си, а когато е изминал срокът за закупуване на тръжната документи , показа още Пейчев, уточнявайки:

„ Заповедта беше скрита, макар че трябваше да бъде оповестена на уеб страницата на Общината и всеки, който желае да играе на този търг и да закупи тази земя, би следвало да можеше да бъде позволен до наддаването. Но заповедта беше изкарана, когато беше изминал срокът за закупуване на тръжна документи. Това беше направено съзнателно, с цел да не се включат други компании, които посредством наддаването си щяха да вдигнат цената. Резултатът е налице. “

Вчера са били извършени 4 обособени наддавания за 4 обособени терена с обща повърхност 480 дка. По този мотив Пейчев разкри:

„ На търга са се явили общо 8 компании кандидат-купувачи за 4-те търга. За всеки един търг е имало по две компании, като необичайно или не – за всеки един търг, една от фирмите-участнички не е внесла изискуемия депозит и надлежно е била дисквалифицирана. Така другата печели без наддаване с едни 10% от горната страна. Цената излиза на към 0,78 стотинки за квадратен метър. “

Договорите за наем, от които в границите на 15 години Община Царево е взимала пари, са били подписани с компаниите, взели участие в наддаването , разяснява още общественикът. Според него фрапиращо е, че тази терени, ситуирана толкоз близо до морето, са били продадени на тази ниска стойност. Той счита, че това граничи с закононарушение и в случай че нещата продължат в този дух, Общината ще остане без благосъстоятелност и с заеми , които хората от Царево ще изплащат години наред.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР