Позадрямалата напоследък гражданска активност срещу строителните безобразия се пробужда. Днес

...
Позадрямалата напоследък гражданска активност срещу строителните безобразия се пробужда. Днес
Коментари Харесай

“Децата тук оздравяват“ - варненци на бунт за минерален комплекс

Позадрямалата в последно време гражданска интензивност против строителните безобразия се пробужда. Днес във Варна се провежда митинг против събарянето на Дом Младост и превръщането му в първокласна жилищна постройка. Домът е неповторим комплекс с басейни, чиято топла минерална вода от десетилетия се употребява от варненци с лечебна цел.

Историята му, общо взето, е тривиална. Строен в средата на 80-те години на предишния век, комплексът бързо се трансформира в привлекателно място за почивка. След 1990 година се подхваща раздържавяване на комерсиалното сдружение " Лазур ", в чийто активи е той. Така Дом Младост се оказва част от холдинга " Феста ". Постепенно запада като база, което не пречи мнозина варненци да го употребяват. Преди към 2 години комплексът се оказва благосъстоятелност ново частно сдружение, записано с името на самия комплекс. А новият притежател счита да вдигне друга вид постройка. (Това не е първият огромен бизнес план - още през 2007 година тогавашният собственик представя концепцията за " Феста тауър ", направен е и ПУП). Сегашната сага на практика започва предишното лято, когато наемателите на пространствата получиха предупреждения да изоставен. Още тогава се провежда митинг с искане общината да спре събарянето, само че тя отговори, че в никакъв случай не е била притежател, а събарянето, както и повдигането на нова постройка, е изцяло законно.

Преди няколко дни конференция даде арх. Красимира Костова, която се показа като създател на новия план. Тя не скри, че ще се строят жилища. Но паралелно, съгласно нея, щяла да се доразвие цялата остаряла концепция. Щял да изникне съвременен комплекс, който с изключение на жилищна зона, щял да има 2 вътрешни и 3 външни басейна, рехабилитационен център, плаж, СПА услуги. Те щели да се употребяват и от външни хора. Костова заяви още, че вложителите били чужденци. Според Николай Танчев от фондация " Гея ", който е един от уредниците на митинга, казаното от архитектката няма изключително значение. " Бе обявено, че вложителят показва план. Всъщност, това е реклама на фиктивен подобен. До 21.01 сходен не е входиран в никоя институция ", написа той в обществените мрежи.

Всъщност, митингът цели не просто запазването на басейните. Нито просто да се избави близката чешма, от която варненци пълнеха минерална вода. Но и целият запас, който предлага минералния извор, да бъде все по този начин широкодостъпно богатство. Например една солидна цена за вход, каквито по принцип имат първокласните спа комплекси, би го лишил от обществената функционалност.  

 

УНИКАЛНОСТ

" През годините десетки хиляди заболели деца и възрастни са оздравяли (в т.ч.и с детска церебрална парализа) с помощта на басейните на дом Младост ", написа в. Отделно от това самите басейни са плитки, което ги прави извънредно комфортни за начинаещи плувци - и доста варненчета се научиха да плуват там в годините обратно. На територията на града няма различен подобен комплекс. А другояче, самият митинг през днешния ден се планува да бъде много зрелищен - хората ще носят съдове с вода, с които ще я препредават един на различен чрез жива верига.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР