Появявата на новата болест COVID-19, която заля целия свят през

...
Появявата на новата болест COVID-19, която заля целия свят през
Коментари Харесай

Спасението от коронавируса – още няма абсолютна панацея

Появявата на новата болест COVID-19, която заля целия свят през 2020 година, несъмнено ще кандидатства за едно от събитията на XXI век, без значение че до края му има още цели 79 години. Извън най-силната и очевидна вреда – погубените милиони хора в целия свят, заболяването удари по доста и разнообразни способи всички ни. И главният въпрос е – по какъв начин да се отървем? Даваният от началото на пандемията най-често отговор е групов имунитет! Само че това въобще не е еднопосочно!

Как обаче да го реализираме и можем ли въобще да го реализираме, без значение какво вършим? Отговорът на въпроса би трябвало да е обединен, с цел да сработи, само че това наподобява по-невъзможно, в сравнение с да осезаем всяко парченце вирус и да я затворим в някоя лаборатория! Достатъчно е да погледнем какво се случва на държавно равнище по света. Имаме образци в лицето най-много на Китай, Нова Зеландия, Австралия, където потвърден нов случай на COVID-19 се третира по този начин, както би се третирала ебола и чума – с цялостен локдаун, изолираност на разболял се и контактите му и следене да не излезе някъде различен инфектиран, който не е локализиран в началото. Имаме образци като Израел, Малта, Испания, Англия и Съединени американски щати, където първо оръжие е всеобщата имунизация. Имаме и образци като България, където вятър ни вее на бял кон и чакаме някой да измисли нещо, което особено да ни хареса, че да го изплагиатстваме и все по-малкото количество рационални хора да се надяват да проработи.

Пределно ясно е, че като идея, всеобщата имунизация е най-лесното решение за реализиране на групов имунитет. Но от ден на ден данни от разпространяването на Делта разновидността демонстрират, че стерилизиращият резултат на имунизациите (т.е. да не се заразяват хора) просто не е задоволителен, с цел да бъде спрян напълно и да изчезне изцяло този вид на COVID-19. Какво ще е при нови, по-заразни разновидности, не ми се мисли...

И тогава поражда разумният въпрос – какво ще стане с груповия имунитет? И какво значи групов имунитет – вирусът да изчезне напълно и да не заразява никого? Това наподобява невероятно – задоволително е да се замислим, че измежду хората циркулират и други коронавируси, а те не са изчезнали, въпреки че ги има от десетилетия най-малко т.е. няма метод най-малко 70-80 % от хората да не са се сблъскали с тях по натурален път

С какво обаче оказват помощ имунизациите? Намаляват в пъти вероятността от тежко протичане на болестта и заплахата от гибел. В по-малка степен пазят и да не се заразим въобще - НО ИМАТ ТОЗИ ЕФЕКТ, ПАЗЯТ! Основният въпрос тук е какъв брой дълго работят, като това важи и за имунитета откакто си преболедувал? Еднозначен отговор няма, само че данните от Израел сочат, че надали е повече от година – същото демонстрират и проучвания за другите коронавируси, с които се заразяваме. Което значи, че имунитетът би трябвало да се подтиква – т.е. да се поставят нови дози ваксина. Тепърва обаче има да се натрупват научни данни и да се вършат изводи по кое време тъкмо да има реваксиниране, за коя ваксина какви да са периодите, може ли като си поставил една ваксина, при реваксинацията да сложиш друга и в този случай по кое време тъкмо да е реваксинацията, по кое време да има бустерна доза за хора без особени хронични здравни проблеми и за такива със съществени хронични здравни проблеми. Въпроси, въпроси, въпроси...

" Краткият имунитет не е чудноват, тъй като нашата имунна система е гъвкава и доста напасваща се. Това е и повода доста ваксини да се слагат по няколко пъти - повторението ускорява имунологичната памет и подържа положително равнище на дейни кафези, както и антитела. Реално съвсем няма ваксина за еднократно приложение (с дребни изключения). Интересно е, че при деца ваксинирането/преболедуването дава по-траен имунитет в сравнение с при възрастни - явно тогава имунната система е най-учеща се. Най-трудно е при възрастните - там както имунизациите, по този начин и преболедуването дават по-слаб имунитет. Неслучайно и така наречен имунологичен пробив (заразени ваксинирани) е главно при пенсионери. Разбира се, преболедуване в детска възраст крие и риска от тежко протичане, по тази причина не го предлагам. Естественият имунитет към разнообразни микроорганизми може да има доста разнообразна дълготрайност, а против някои (като ХИВ - вирусът на СПИН) в никакъв случай не се основава (т.е. в никакъв случай нашата имунна система не съумява да пребори вируса) " – това!

Д-р Илиев написа и друго: " Връщам се към една " по-стара " публикация за имунитета по отношение на сезонни коронавируси (т.нар. " настинки " ), който не надвишава 12 месеца. С тях сме живели стотици хиляди години взаимно и сме се нагодили един към различен ". Това е началото на обявата му. Можем ли да намерим метод да се напаснем с вируса? Ще го намерим ли преди да минат стотици хиляди години? Или ще стане нещо по-лошо, както се притеснява Георги Маринов от Станфордския университет, в случай че целият свят не замязя в метода си на Китай, Нова Зеландия и Австралия ()?

Лесни отговори няма! В този живот прекомерно постоянно е по този начин, въпреки че за значително време си бяхме помислили друго! Затова в този момент сме сложени пред още по-трудна обстановка – тъй като в случай че вирусът мутира към по-опасно от в този момент, защото няма задоволително стерилизираща ваксина, настоящето състояние ще ни се види ария!

Автор: Ивайло Ачев

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР