Появи се нова пукнатина на изригващия вулкан на Канарските острови,

Появи се нова пукнатина на изригващия вулкан на Канарските острови, ...

Продължава евакуацията на Канарските острови заради вулкан


Появи се нова пукнатина на изригващия вулкан на Канарските острови, изтласквайки още лава и принуждавайки още 500 души да избягат от домовете си, съобщи АФП, предава БГНЕС. Вулканът Кумбре Виеха накара общо 6000 души да напуснат домовете си и унищожи голям брой имоти и земя, откакто изригна в неделя следобед.

``166 разрушени сгради и 103 хектара, обхванати от потоците лава``, сочат данни на "Коперник" - спътникът за наблюдение на Земята на ЕС. Вулканът се простира на билото в южната част на Ла Палма, един от седемте острова, съставляващи атлантическия архипелаг, който се намира край бреговете на Мароко.

Експертът по вулканология Ставрос Мелетлидис от испанския Национален географски институт заяви пред испанското радио RNE, че отварянето на нови пукнатини е било "донякъде непредсказуемо", като допълни, че това зависи от "обема на магмата и газовете". Когато разтопената лава достигне морето, експертите предупреждават, че тя ще генерира облаци отровен газ във въздуха, което ще засегне и морската среда, като властите ще създадат забранена зона, за да държат настрани любопитни зрители.

Изригването на вулкан на този остров с около 85 000 души население, първото от 50 години, е причинило значителни щети, но досега няма пострадали. Вчера испанският премиер Педро Санчес пристигна на канарския остров Ла Палма заради изригването на Кумбре Виеха, предаде Би Би Си. Премиерът каза, че властите следят отблизо за пожари, които могат да започнат заради лавата. Военната и гражданската охрана са изпратени на помощ.

Ла Палма беше в готовност, след като за една седмица около вулкана бяха регистрирани повече от 22 000 труса. Канарските острови за последно регистрират изригване на вулкан през 2011 г. под морето край остров Ел Йеро.

Източник: segabg.com