Появата на десетки хиляди сърби, приветстващи руския президент Владимир Путин

...
Появата на десетки хиляди сърби, приветстващи руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

„Таймс“: Визитата на Путин в Сърбия трябва да тревожи Европа

Появата на десетки хиляди сърби, приветстващи съветския президент Владимир Путин в четвъртък в Белград, би трябвало да тревожи Европа.

Визитата на Путин в Сърбия е увещание за това, че районът още веднъж се трансформира в „ гореща точка “. От въздействие там са заинтригувани всички огромни страни.

Оказаният на Путин топъл банкет акцентира културната и религиозна непосредственост на Русия и Сърбия и отразява благодарността за това, че Русия отхвърля да признае отделилата се през 2008 година Република Косово. Решаването на обвързваните с Косово въпроси остава ключ за дълготрайната непоклатимост в района. Западът направи урегулиране на пограничните разногласия, належащо изискване за влизане в Европейски Съюз и НАТО, единствено че тази тактика към този момент не носи съществени резултати – в договарянията на Сърбия с Европейски Съюз няма пробив от 2014 година

Путин пристигна в Белград на фона на значими договаряния. Президентът Александър Вучич и неговият косовски сътрудник Хашим Тачи се пробват да договорят замяна на противоречиви територии. Западът от дълго време е срещу преначертаване на границите в сходство с етническия състав на популацията, само че през декември предходната година концепцията беше подкрепена от Доналд Тръмп. Путин може да се възползва от размяната на територии като комфортен казус, който евентуално може да бъде прибавен във връзка с Украйна.

Проблемът на Европа е в това, че няма задоволително въздействие на Балканите. Поради вътрешните проблеми в Евросъюза концепцията за разширението му се коства нелепа за хората.

От друга страна връзките на страните от района с Европейски Съюз, който стигна през предходната година до извода, че в шест балкански страни има връзка сред управляващите и проведената престъпност, също се усложниха. Евросъюзът с неговото поклонение пред върховенството на закона може да се окаже за балканските водачи не подобен комфортен сътрудник, какъвто е Путин.

Все отново Западът удържа една победа – преименуването на Република Македония в Република Северна Македония открива за тази страна пътя към НАТО. Само че съглашението би трябвало да бъде утвърдено от гръцкия парламент. Ако договорката не бъде утвърдена, етническите малцинства в Македония могат да стартират да желаят самостоятелност, което в края на краищата ще дестабилизира целия район. Основно от това би спечелил Путин. /БГНЕС

---------------------------

Вестник „ Таймс “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР