Появата на алтернативни мобилни приложения за Преброяване 2021, които не

...
Появата на алтернативни мобилни приложения за Преброяване 2021, които не
Коментари Харесай

От НСИ реагираха на мобилното приложение за преброяването на населението

Появата на различни мобилни приложения за Преброяване 2021, които не са създадени от Националния статистически институт /НСИ/, ще обърка жителите, които желаят да се преброят електронно, и ще затрудни процеса, оповестиха от Национален статистически институт в своя позиция по отношение на появили се известия за такива приложения.

"Оценяваме високо желанието на създателите на такива приложения да работят за идеята на преброяването, само че настоятелно молим да не основават и популяризират принадлежности, които вместо да оказват помощ, могат да навредят на преброяването. Изразяваме противоречие да се употребяват името на формалния уебсайт и логото на преброяването, които са благосъстоятелност на Националния статистически институт ", се показва в позицията.

В нея се припомня, че електронното броене е планувано в Закона за преброяването на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, признат през март 2019 година. За първи път електронно броене у нас има през 2011 година, когато над 40 на 100 от хората се възползват от тази опция.

В позицията се акцентира, че Националният статистически институт разполага с мобилно приложение за преброяването на популацията и жилищния фонд през 2021 година още при започване на предходната година. Чрез приложението и през уеб страницата www.census2021.bg, създадени от Национален статистически институт, по време на преброяването от 7 до 17 септември т.г. всеки ще може да попълни електронната преброителна карта. До нея има достъп посредством разнообразни устройства - смарт телефони, таблети, компютри.

Разработването на приложение за попълване на електронната карта е най-малката и забележима част от цялостната Информационна система за преброяването. Основната част от тази система е обвързвана с обезпечаване на отбрана против злонамерено или несъзнателно влияние върху резултатите от преброяването, което изисква доста съществени предварителни или следващи условия към софтуера (проверка за уникалност на преброяваната единица, връзка с други осведомителни източници, логичен надзор на отговорите и други), се показва позицията.

От Национален статистически институт бележит, че приложението за попълване на електронната карта, създадено от Национален статистически институт, освен обезпечава бърз и елементарен достъп на жителите за даване на данните, само че и подсигурява сигурността на данните при събирането, обработката, съхранението и разпространяването им, като дава отговор на всички стандарти за сигурност на статистическите бази данни. Процесът на идентификация на хората, които попълнят електронната карта, е гаранция против злонамерено въвеждане на информация и деформиране на постъпващите данни, акцентират от Национален статистически институт. Чрез приложението и електронната карта, която се достъпва през него, се обезпечава оперативна съгласуемост на данните от разнообразни източници, събирани в Национален статистически институт. То дава отговор на условията за интеграция и продан на данни и метаданни със CensusHub на Евростат и на европейските регламенти, по които през тази година се прави броене в целия Европейски съюз.

От Национален статистически институт припомнят, че електронната карта беше тествана по време на пробното броене от 20 до 30 април 2020 година, като посредством нея се преброиха 10 284 българи от 390 обитаеми места. Най-много са преброените в огромните градове - София - 6 510 души, Варна - 764 души, и Пловдив - 561 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР