Повторното отваряне на училищата влияе на разпространението на COVID-19 според

...
Повторното отваряне на училищата влияе на разпространението на COVID-19 според
Коментари Харесай

Обратно в училище в пандемията – какво трябва да се прави според опита на Бразилия

Повторното отваряне на учебните заведения въздейства на разпространяването на COVID-19 съгласно това каква е степента на разпространяване на епидемията в обществото в даден миг. Ако учебните заведения се отварят в миг, в който има ниско равнище на инфектирани, резултатът от отварянето на учебните заведения върху разпространяването на заболяването остава дребен. Ако обаче епидемиологичната конюнктура е среднотежка или тежка, то отварянето на учебните заведения води до доста нарастване на хоспитализациите и смъртните случаи като цяло. Това са от в Бразилия, което към момента не е рецензирано от самостоятелен теоретичен екип.

Друго съществено умозаключение на база данните от Бразилия (към днешна дата Бразилията е номер едно в света по дълготрайност що се отнася до затваряне на учебните заведения поради пандемията), която е една от най-засегнатите от пандемията страни в света, е, че е належащо да се прави доста огромен брой проби всекидневно на хора с грипоподобни признаци и надлежно да има навременни карантини, с цел да се държат нещата под надзор при връщане на учениците в учебно заведение. Става въпрос да бъдат тествани до 3% от популацията в даден район на ден!
 Мирослав Боршош, зам.-кмет на София: Върнете децата в учебно заведение, здравната система не страда от това Мирослав Боршош, зам.-кмет на София: Върнете децата в учебно заведение, здравната система не страда от това
Максимум 1,5% от учителите в София са карантинирани – нищо не постанова затварянето ѝ. Липсва какъвто и да е диалог какво да се сл...

Опитът от Бразилия сочи – когато се отваря за присъствено образование, доста е значимо каква е честотата на контакти в учебно заведение, у дома, в работа (на родители и баби и дядовци), както и в приятелския кръг. Изследователите вкарват категория, наречена % на евентуалните контакти на учениците, отиващи присъствено на учебно заведение. Ако цената на тази големина е равна или под 30% (спрямо нормалното), то отварянето на учебните заведения има дребен резултат върху епидемиологичната конюнктура. Над тази стойност обаче и изключително в случай че е над 60%, следва фрапантен скок на заболелите в района като цяло.

Данните от Бразилия сочат и друго – по-младите са по-малко застрашени от COVID-19, като в симулациите на разнообразни сюжети съгласно заболеваемост и миг на отваряне на учебните заведения плюс активност на контактите, 12% от всички хоспитализации са на възпитаници и под 1% са смъртните случаи поради COVID-19 при тях.

Дори с проби: Скорошно връщане даже на най-малките в учебно заведение не може да се очаква
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР