Повторен избор на Никола Минчев за председател на Народното събрание,

...
Повторен избор на Никола Минчев за председател на Народното събрание,
Коментари Харесай

Ето какво предлагат ПП, ДБ и БСП в търсене на подкрепа за кабинет

Повторен избор на Никола Минчев за ръководител на Народното събрание, избор на Бойко Рашков за пресдедател на КПКОНПИ и приемане на антикорупционното законодателство; основаване на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор; закон за отбрана на лицата, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушения; закриване на основаната при ръководството на последния кабинет " Борисов " Държавна петролна компания.

Това е дребна част от законодателната управническа стратегия, по която от дни работят " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия и която считат да оповестят в опит да намерят парламентарна поддръжка. Тя е написана със период юли 2022 година - януари 2023 година, като за всяка една законодателна самодейност е посочен период.

Всички тези гореизброени неща не са оригиналност, а бяха залегнали и в сегашните законодателни обещания на държавното управление в оставка - и в четворен, а към този момент и в тристранен формат.

Според черновата, с която Клуб Z разполага, се планува още прекосяване на Изпълнителна организация по горите към Министерски съвет дружно с всички горски стопанства исъздаване на държавна организация по ръководство на горите - заричане, трансформирало се в ябълка на раздора сред левицата и депутата от Политическа партия и някогашен началник на организацията по горите Александър Дунчев. Реформата в бранша забуксува на равнище план, препредаван сред Народното събрание и земеделското министерство, попаднало в управническата квота на Българска социалистическа партия.

В законодателната стратегия се планува още прекосяване и на организацията по храните (БАБХ) под шапката на Министерски съвет, както и изваждане на службата по пожарна сигурност от Министерство на вътрешните работи.

Записан е избор на " самостоятелни и способени членове на водещите регулаторни органи " - Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка, КФН. В това число и към този момент предходната в Народното събрание на едно четене смяна в мандата на членовете на Комисия за защита на конкуренцията - от 7 на 5 година, което дава опция да се освободи сегашният състав. И за трите институции е планувано номинации да вършат Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. " Квоти " на опозицията не са дадени. Партньорите са се разбрали и за повдигане на прага за регистрация по Данък добавена стойност.

В програмата са разказани и прословутите към този момент над 20 закона, които би трябвало да бъдат признати, с цел да усвои България средствата по проекта за възобновяване и резистентност, като преди всичко е сложено изменение в Закона за публичните поръчки. Предвижда се " понижаване потреблението на договарянето на публични поръчки (без обявление) и на поръчките единствено с една оферта, ограничение преразпределянето на задания от " вътрешни " поръчки " - т.е. търговете, които в този момент генерират висок корупционен риск като " уредени " авансово за " верния " реализатор.

Пак измежду законите за асимилиране на средствата от Европейски Съюз е записано и либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, реформиране на балансиращ пазар на електрическа енергия, прецизиране на уредбата на " енергийна беднотия ", възстановяване на енергийна успеваемост и други

Описани са и промени, ориентирани към унищожаване пречките пред инсталирането и свързването към мрежата на уреди за сила от възобновими източници, както и " характерна регулаторна и подкрепяща рамка за построяването, свързването и употребата на уреди за предпазване на електрическа енергия ", като тук не излиза наяве дали се визират така наречен " акумулатори на Асен Василев ".

Законодателни промени се плануват и във връзка с бранш " Здравеопазване ", само че от описанието не излиза наяве възприета ли е концепцията на левицата лечебните заведения да не са търговски сдружения. В бранш " Транспорт " пък се планува Изпълнителна организация " Морска администрация " от София да се реалокира във Варна, както и смяна на седалището на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " от София - в Бургас.

По отношение на бранш " Отбрана " сътрудниците към момента не са се разбрали - поради настояването на Демократична България за по-голям % от Брутният вътрешен продукт за рационализация.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР