Повреда на основния изпускателен кран е причина за изпускането на

...
Повреда на основния изпускателен кран е причина за изпускането на
Коментари Харесай

Изпускане на язовир Ръжица 2“ е довело до измиране на риба в него

Повреда на главния изпускателен кран е причина за изпускането на язовир „ Ръжица 2 “ до айтоското село Руен. Това е довело и до измиране на рибата в него. Язовирът напоява 1800 декара аграрни площи в околните села Ръжица и Разбойна и не е зарибен, а количеството измряла риба към този момент е почистено от птиците към него.

Руен

Язовирът е понижил размера си преди към седмица, когато в Община Руен получили сигнал за измряла риба към него. Специалисти от Общината открили, че спирателният кран е развален. От дружеството-наемател на язовира обяснили, че са наели водолази да ремонтират крана под вода, само че след безуспешния опит се наложило да източат водата.
Исмаил Осман - кмет на Община Руен: Вече е на сериозния най-малко, само че няма по какъв начин пък да се ремонтира кранът, когато равнището на водата е високо Алпер Хюсеин Али - еколог в Община Руен: Язовирът не е зарибен, язовирът най-вече се употребява за напояване.
Според експертите от Община Руен рибата в язовира се е появила по натурален път.
Алпер Хюсеин Али - еколог в Община Руен: Дребна риба и не беше в огромни количества, и за един ден, нали ви споделям - щъркели, гларуси, тук беше цялостно и санитарите на природата им почистиха.
Язовирът е към 110 декара и напоява към 1800 декара земеделска земя. Предаден за ръководство през 2006 година на „ Сдружение за напояване Ръжица-Разбойна. “ От там споделиха, че срокът за стопанисване на язовира от сдружението е изминал, и на процедура водоемът нямал собственик сега.
Селим Исса: Ремонт се изисква сериозен, главен ремонт, и то за десетки хиляди левове, а сдружението няма такива благоприятни условия.
Най-вероятната орис на язовира е той да бъде върнат на Общината за стопанисване. Докато се изпълни, напояването ще бъде осъществявано от прилежащия язовир.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР