Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът,

...
Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът,
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели скачат и искат прекратяване на договорите на ТЕЦ 1 и ТЕЦ3!

Поводът да повдигнем остро въпроса още веднъж тъкмо в този момент е фактът, че инвестицията на една от централите към този момент е изцяло изплатена. Това бе доказано и от Брюксел, и от наетата от българското държавно управление водеща международна консултантска компания.

Категорични сме, че българските консуматори нямат „ непотребни “ милиони за непозволени облаги посредством неприемлива държавна помощ. В същото време цените на електрическа енергия за промишлеността в България още веднъж са най-високи в Европейски Съюз и търпението ни се изчерпва.

Време за следващо отсрочване към този момент няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съгласно европейските правила /след нотификация – позволена държавна помощ/.

Каква е обстановката с въпросните две централи?

По силата на подписани контракти преди присъединението на България към Европейски Съюз те получават в несъгласие с правото на Европейски Съюз държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 година до 30.06.2020 година, без нужното в такива случаи утвърждение от Европейска комисия, над 700 млн. лева ще се платят непазарно на вложителите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1 " и "Контур Глобал Марица изток 3 ", от които 301 млн. лв. са за втората, изплатена изцяло електроцентрала.

Припомняме, че държавните гаранции за вложения се не разрешават от Договора за действие на Европейски Съюз, който е подписан и от България по време на присъединението. Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното произвеждане няма да има задоволително електрическа енергия.
Да, те употребяват локален запас – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички!

Крайно време е способените органи да вземат ограничения, с цел да се приключи ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и дейности за преустановяване на непозволената тежест за българския бизнес и семейства.

Поради значимостта на поставените въпроси настояваме за разискване в тристранен формат на подхванати дейности за преустановяване на дълготрайни контракти, готови оферти за механизми за потенциали и текста на обновения Интегриран проект за енергетиката и климата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР