Повишено внимание би следвало да означава, че при ваксинация с

Повишено внимание би следвало да означава, че при ваксинация с ...

Проф. Асена Сербезова: Възможно е да бъде вписан допълнителен риск в листовката на Астра Зенека

Повишено внимание би следвало да означава, че при ваксинация с  пациентката трябва да сподели някои факти, каза пред бТВ проф. .
"Повишено внимание" при поставяне на ваксината на „Астра Зенека“ при жените под 60-годишна възраст означава, че трябва да се имат предвид реакциите и на собствения организъм.
"Трябва да са бдителни, да следят за болка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които в момента се определят като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са дори умора и главоболие, т.е. да се докладва всяка промяна след имунизирането“, обясни Сербезова.
Тя уточни, че особено трябва да внимават жени, които пушат и са имали предишни събития, свързани с тромбоза.
Проф. Сербезова добави, че е възможно това да се включи като риск в листовката.
„Един от комитетите към ЕМА се очаква да даде повече информация за рисковите фактори“, добави тя.
Според Сербезова е много важно да има координация между институциите и информираност на хората за имунизацията.
Тя добави, че ние като страна в ЕС най-малко даваме и информация за нежеланите реакции, затова някои страни като Великобритания и Германия имат препоръки, различни от нашите за ваксината на „Астра Зенека“.
Там ваксината се поставя с повишено внимание на жени под 30-годишна възраст.

Проф. Сербезова: Делото ми се обсъжда в лекции по право, станахме известни с абсурд (ВИДЕО) Проф. Сербезова: Делото ми се обсъжда в лекции по право, станахме известни с абсурд (ВИДЕО)
Софийският районен съд оправда на първа инстанция проф. Асена Сербезова по обвинението за всяване на паника от миналата година относно ...
Проф. Сербезова коментира и недостига на лекарства. Тя заяви, че в момента не се наблюдава подобен освен че има липса на едро на конкретен препарат от перорални антикоагуланти.
Но той може да е заменен с друга марка от лекарствата за разреждане на кръвта, има продукт, с който да се замести, каза още тя.
След като съдът я оправда по обвинението за всяване на паника, Сербезова нарече случая ограничаване на основни права – „право на информация, и то чувствителна, свързана със здравето.“
"Според някои международни конвенции е допустимо с цел да се привлече внимание към дадена важна тема да се изкаже такова подозрение, дори да се преувеличи. Аз в случая не го направих, а само казах свои предположения, че ще има липса на лекарства. Радвам се, че днес се обръща повече внимание на тази тема", добави Сербезова.
Още:

Източник: actualno.com