Повишеният интерес към електромобилите задвижи бум в малките мини за

...
Повишеният интерес към електромобилите задвижи бум в малките мини за
Коментари Харесай

Тъмната страна на бума на електромобилите

Повишеният интерес към електрическите автомобили задвижи взрив в дребните мини за рандеман на кобалт в Конго, свързани с рискови условия на труд и детски труд, написа Bloomberg.

Добивът в тях се е повишил най-малко с 50% през предходната година, сочат планирани данни на управляващите. Притежаваната от страна миньорска компания Gecamines пресмята, че добивът от дребните мини, където се копае с ръце, е виновен за към една четвърт от общия рандеман за 2017 година.

Условията на труд тормозят производители от Volkswagen до Tesla, които търсят метод да си обезпечат доставки в дълготраен проект за производството на акумулатори, само че не желаят името им да бъде забъркано в скандал поради неприятните практики в Конго.

 Apple, LG, Microsoft, Samsung и Sony са свързани с кобалт, добиван от деца в Конго?
Какво сплоти Apple, LG, Microsoft, Samsung, Sony?

Нов отчет прави разкрития за една цяла промишленост

Технологични колоси, в това число Apple и Microsoft, трябваше да изчистят имиджа си след сходен скандал през 2016 година, когато Amnesty International заяви, че деца са пращани да копаят за кобалт. През 2015 година пък срив на тунели умъртви дузина служащи.

Кобалтът утрои своята стойност през последните 18 месеца поради скока в търсенето на електрически коли. Две трети от международното предложение на метала идва точно от Конго - втората най-бедна страна в света. Бумът на метала, който сега се търгува на над 80 000 $ за метричен звук, ускори миньорските действия в богатия на кобалт район Катанга, където новопоявяващи се дребни мини, в които се копае с ръце, са на всички места, а търсенето на руда е толкоз известно, колкото и земеделието.

След отчета на Amnesty International добивът в Конго се срина, само че през предходната година съумя да възвърне движение. Доставките на кобалтов хидроксид - отчасти пречистен артикул, който съдържа една трета кобалт и е главният артикул за експорт - се повиши с 20% през 2017 година до 269 хиляди тона.

 Швеция влага $1,2 милиона в търсене на
Швеция влага $1,2 милиона в търсене на " минералите на бъдещето "

Те са нужни за производството на акумулатори

Но до момента в който общият рандеман се повишава, в най-големите мини страната, ръководени от Glencore Plc и China Molybdenum, той остава без смяна. Правителствената статистика сочи, че растежът е поради дребните мини.

Ресорното министерство пресмята, че през предходната година са добити 86 923 тона кобалт, с 13 хиляди повече от регистрираното от индустриалните оператори.

Държавната миньорска компания споделя още, че сред 20 и 30 000 тона кобалт се изнасят незаконно през границата всяка година, а цената по днешни цени е към 2,5 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР