Повишените цени на петрола и на въглеродните емисии са причината

...
Повишените цени на петрола и на въглеродните емисии са причината
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Причините за поскъпването на тока и парното са международни

Повишените цени на петрола и на въглеродните излъчвания са повода за повишаването на тока и отоплението у нас. Това разгласи ръководителят на комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. По думите му, регулаторът е направил всичко допустимо за баланс сред ползите на потребителите на и енергийните сдружения. Що се отнася до концепцията за нов метод на пресмятане на таксата за сградна апаратура в сметките за парно, тя не беше подкрепена нито от него, нито от омбудсмана и потребителските организации.

Комисията за енергийно и водно контролиране е била принудена да се съобрази с интернационалните котировки на парниковите газове и с повишаването на нефта при определянето на новите цени на тока и парното от 1 юли.

Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Комисията за енергийно и водно контролиране постави огромни старания, с цел да откри оня баланс, при който да не бъдат финансово застрашени енергийните сдружения и в това време да не се допусне съществено повишение на цената както на електрическата енергия, по този начин и на топлоенергията.
Иванов изясни още, че занапред ще бъде избрана и цената на природния газ, който е главен запас за работа на топлофикациите и това също може да докара до смяна в първичните калкулации.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Има подготвеност комисията навреме да отрази смяна в случай че има такава в заявката на " Булгаргаз ", това което беше направено като прогноза показваше едно напълно малко понижение на тази цена.
Въпреки увеличените цени, положението на топлофикациите у нас остава проблематично. Само настоящите задължения на столичното парно, което е най-голямото сдружение в страната надвишават 500 млн. лв..

Валентин Николов, ръководител на енергийната комисия към Народното събрание: Трябва да се търсят решения, бих споделил незабавни решения, тъй като знаем, че БЕХ взема решение отчасти казуса на ТС поемайки задълженията, само че това нито е вярно, нито е допустимо за в бъдеще. Топлофикациите, освен в София, са доста нужни, тъй като те вземат решение огромна част от екологичните проблеми и в случай че ги няма, там ще се задълбочат.
Тема на полемика при омбудсмана Мая Манолова стана предлагането на министерството на енергетиката, таксата сградна апаратура в сметките за парно да се пресмята по нов метод.

Мая Манолова, омбудсман: Това са козметични промени, направени небрежно, направени по насила поради идното решение на Върховен административен съд, което към този момент дефинитивно ще анулира формулата за сградна апаратура. Това са оферти за промени, които действително нищо не трансформират, те са за отблъскване на номера.  КЕВР планува ново повишаване на парното и топлата вода от 1 юли КЕВР планува ново повишаване на парното и топлата вода от 1 юли
Ново повишаване на парното и топлата вода от юли планува Комисията за енергийно и водно контролиране. Средното нарастване е 4,5%, максимален ще бъде ск...

Енергийното ведомство предлага всяка постройка да реши какъв да бъде размера на сградната апаратура като нормативно заложените граници са сред 20 и 40% от размера на топлинната сила, която постъпва в блока.

Според специалисти, юристи и цивилен организации, това няма да реши казуса, тъй като формулата за установяване на таксата остава същата.
Димитър Деков, юрист: За следващ път не виждаме да се върви към осъществяване на решенията на Върховен административен съд. Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Когато броят на потребителите е доста висок, таксата за сградна апаратура понижава, тъй като се разпределя върху по-голям брой консуматори, в случай че е дребен броя, ще бъде висока.
Крайният период за публичното разискване на новата разпоредба за топлоснабдяването е 18 юни, до тогава всички искащи могат да насочат мнения до министерството на енергетиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР