Повишението на потребителските цени в еврозоната вероятно е достигнало исторически

...
Повишението на потребителските цени в еврозоната вероятно е достигнало исторически
Коментари Харесай

Още колко дълго ще растат цените в Европа

Повишението на потребителските цени в еврозоната евентуално е достигнало исторически връх през ноември. Множество икономисти считат, че към този момент това ще бъде върхът и растежът на цените ще стартира да се успокоява — и поради това не чакат Европейската централна банка да усили лихвите следващата година, написа The Wall Street Journal.

Както и в най-голямата стопанска система в света, цените в еврозоната порастват по-бързо през последните месеци в сравнение с икономистите и централните банкери чакаха. Данните повдигнаха подозрения по отношение на достоверността на уверенията на Европейската централна банка, че интервалът на висока инфлация е краткотраен.

Но в този момент редица икономисти предвиждат, че инфлацията е еврозоната ще спадне доста при започване на идната година — потвърждавайки упованията на ЕЦБ. Компаниите, които споделят тази настройка, включват колоси като UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas и Oxford Economics.

" Има голям напън върху централните банки ", споделя Райнхард Клуз, икономист в UBS. " Но ЕЦБ ще се придържа към разказа, че инфлацията е преходна, и считаме, че това е правилно ".

Очаква се покачването на цените през първото полугодие на 2022 година да остане над задачата на ЕЦБ — а обаян кръг от по-високи заплати и по-високи цени остава вероятен.

Очаква се в четвъртък европейската статистическа работа да регистрира, че цените са се повишили с сред 4,3 % и 4,5 % през ноември по отношение на година по-рано. Това би бил най-бързият растеж на цените от 1997 година насам, след като има сравними данни. През тези 24 години инфлацията е надхвърляла 4 % единствено през два месеца — през юли 2008 година и през октомври 2021 година

Очаква се през декември ЕЦБ даде насоки за упованията си за 2022 година Не се чака банката да анонсира ограничения за справяне с по-високите цени, с изключение на към този момент обявеното прекъсване на една от стратегиите за изкупуване на облигации.

Вероятно ЕЦБ ще повтори, че инфлацията в еврозоната ще спада през 2022 година и ще падне под задачата от 2 % през 2023 година Спадът ще стартира със значимо закъснение през януари, предвиждат икономисти.

Една от аргументите се крие в напъните на Германия да поддържа стопанската система в първите месеци на пандемията. През юли държавното управление на най-голямата стопанска система в Европа понижи Данък добавена стойност за интервал от шест месеца — което значи, че цените от юли 2021 година нататък бяха сравнявани с изкуствено ниски такива от година по-рано. От януари 2022 година това ще се промени, защото при започване на 2021 година Данък добавена стойност бе върнат на предходните равнища.

Дори и след спада от януари 2022 година, понижението на темпа на покачване на цените ще бъде по-значително и ще се дължи на отслабващи цени на електрическата енергия. Цените на природния газ подскочиха доста през последните месеци, само че пазарите считат, че те ще паднат през 2022 година

Икономистите на Morgan Stanley предвиждат, че 2,2 прочие п. от предстоящата 4,3 % инфлация през ноември ще пристигна от цените на силата.

За равнищата на цените въздействие ще оказват и по-фундаментални сили: през десетилетието преди пандемията еврозоната растеше надалеч по-бавно, а инфлацията бе слаба. В Европа популацията застарява по-бързо в сравнение с в Съединени американски щати, което съгласно икономисти отслабва инфлационния напън.

До края на 2022 година някои икономисти предвиждат, че инфлацията още веднъж ще е към 1 % — за жалост на ЕЦБ. Макар че високата инфлация е проблем, централните банкери се тормозят от риска еврозоната да попадне в клопката, от който Япония не може да избяга.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР