Повишението на основния лихвен процент е част от една тенденция.

...
Повишението на основния лихвен процент е част от една тенденция.
Коментари Харесай

Финансов експерт: Очакваме 2-3% ръст на лихвите по ипотеките

Повишението на главния лихвен % е част от една наклонност. Дълго време лихвите стояха на нулеви равнища, само че към този момент в Щатите и Европа от няколко месеца се следи една наклонност на повишение. Очакваме това да засегне и България и да не бъде последното покачване.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансовият специалист Йордан Генов.

Дали това ще засегне главните кредитополучатели, зависи от това коя е нашата обслужваща банка, от която сме взели заема. Всяка банка има методология, по която дефинира лихвите по заемите.

Специално за ипотечните заеми, множеството банки са определили референтния лихвен %, този от който стартира построяването на лихвата, да бъде не главният лихвен % на Българска народна банка, а лихвите по депозитите, които банките отдават. Така че това не значи автоматизирано, че лихвите по ипотечните заеми ще отидат нагоре. Но въпреки всичко и такава наклонност се чака.

 
Тук моят съвет е всеки да ревизира в контракта си за заем дали неговият лихвен % се образува на база главен лихвен %, което значи дали автоматизирано ще му се увеличи вноската или вноската е основана на статистиката на Българска народна банка за лихви по депозитите, по-скоро няма да се случи в този момент, а след нова година.
На Запад лихвите към този момент са на едни много по-високи равнища, в сравнение с са в България. В Щатите, да вземем за пример, лихвите по ипотеките са над 7%, във Англия са над 6%, в страните, отвън Еврозоната като Унгария и Румъния съща са много високи – в Унгария са към 10-12%, в Румъния – 7%. Еврозоната е с по-ниски лихви, а ние поради валутния ръб сме тясно свързани с нея, само че въпреки всичко и там се случва това нещо. Ако следим трендовете на пазарите, на които това към този момент се случва, може да чакаме, че ще гоним равнища от най-малко 2-3% нарастване на лихвите в средносрочен проект.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР