Повишение на произведената зелена енергия през първите 9 месеца на

...
Повишение на произведената зелена енергия през първите 9 месеца на
Коментари Харесай

ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира 7% повече електроенергия за деветмесечието

Повишение на създадената зелена сила през първите 9 месеца на годината по отношение на същия интервал на 2021 година регистрира ВяЕЦ „ Свети Никола “. Най-големият вятърен парк в страната бележи растеж на генерацията си със 7%. За интервала от януари до края на септември 2022 година турбините на ВяЕЦ „ Свети Никола “ осигуриха на българските консуматори 270 115 МВтч. чиста електрическа енергия.

Само през месец септември вятърният парк генерира 23 495 МВтч. електрическа енергия, което е покачване с близо 13% по отношение на създадената през месец август вятърна електрическа енергия. 

ВяЕЦ „ Свети Никола “ е благосъстоятелност на AES България. Инвестицията в плана възлиза на 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и заем от няколко банки. В края на 2021 година AES България обезпечи 64 милиона евро кредитна линия от Европейска банка за възстановяване и развитие и две търговски банки. Пакетът включва рефинансиране на оставащата експозиция по предходен заем и нов ангажимент от 16 милиона евро. Вятърният парк има 52 турбини с обща конфигурирана мощ 156 МВт. и обезпечава над 20% от общо конфигурираните ветрови мощности в България, с което способства за осъществяването на уговорките на страната ни пред Европейски Съюз за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Вятърният парк „ Свети Никола “ е значима стъпка по пътя на България за реализиране на по-чисто енергийно бъдеще и увеличение потенциала на страната в производството на възобновима сила. 

AES е най-големият вложител в енергийния бранш в България. Компанията е притежател и оператор на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа AES Гълъбово и е мажоритарен притежател и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „ Свети Никола ”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Фейсбук: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

Корпорацията AES (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която форсира бъдещето на силата и е включена в листата Fortune 500. Заедно с многото наши заинтригувани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнороден световен екип е предан на непрекъснатото нововъведение и на високите оперативни резултати, до момента в който си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и до момента в който продължава да дава отговор на техните енергийни потребности през днешния ден. 

За повече информация, посетете www.aes.com. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР