Повишаването на цените на природния газ и електроенергията предизвиква опасения

...
Повишаването на цените на природния газ и електроенергията предизвиква опасения
Коментари Харесай

Politico: Страните от ЕС предупредиха „да не се реагира прекалено“ на скока в цените на енергията

Повишаването на цените на природния газ и електрическата енергия провокира опасения от отрицателна реакция против политиката на Брюксел за зелената договорка, подчертана по време на срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната в понеделник. Държавите-членки обаче оферират радикално разнообразни тактики за управление на сметките за газ и електрическа енергия, разясняват в европейската редакция на Politico.

Целта на Блока за 2050 година да стане безпристрастен във връзка с климата към този момент прави по-скъпо отделянето на CO2 и изгарянето на изкопаеми горива, само че има опасения, че напъните може да бъдат подкопани от актуалните безредици на цените на силата.

„ В момента би трябвало да се погрижим доста деликатно за обстановката ", сподели министърът на финансите на Финландия Аника Саарико. „ Не можем да забравим задачите си, що се отнася до изменението на климата, само че преходният интервал не е елементарен ".

Цените на спотовия пазар на природния газ доближиха 92 евро на мегаватчас в понеделник в нидерландския хъб TTF, което е към 400% нарастване от началото на годината.

Скокът на цените и неговото въздействие върху сметките станаха причина цените на силата да бъдат добавени към дневния ред на съвещанието на Еврогрупата, което се организира в понеделник в Люксембург. Министрите на финансите на страните Европейски Съюз ще обсъдят още веднъж въпроса на работна закуска във вторник, а Европейският парламент - в сряда.

Паоло Джентилони, комисар по стопанската система, съобщи, че скокът в цените ще значи старания за подкрепяне за „ справяне на най-уязвимите семейства ", като в същото време акцентира „ нуждата от незабавна реакция, която да не опонира на средносрочните ни цели за климатичния преход ".

Бяха чути и апели за ускорение на зеления преход. Настоящата обстановка „ единствено укрепва позицията за отвод от изкопаемите горива и прекосяване към възобновими източници, за понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и отбягване на сходни съмнения в цените ", акцентира вицепредседателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Но краткосрочният проблем с продължаващия скок на цените остава. По-високите цени на природния газ са породени от световния срив в предлагането на фона на възобновяване на стопанските системи от пандемията, в комбиниране с по-ниско от предстоящото предложение на газ от Русия, защото вътрешното произвеждане в страната падна.

Повече от 40 евродепутати желаеха от Европейска комисия да проверява съветския енергиен колос „ Газпром ", най-големият снабдител на Европейски Съюз, за отхвърли да предложи спомагателни размери за продажба през последните месеци.

Норвежкият Equinor, идващият по величина експортьор на газ, стартира да изпомпва спомагателен газ.

Страните от Европейски Съюз също приканват Комисията да помогне за координирането на реакцията на Блока.

„ Развитието на цените на силата е предпочитана обстановка в Испания, която настоя тематиката да влезе в дневния ред на Европейски Съюз ", сподели испанският финансов министър Надя Калвиньо Сантамария. Мадрид желае Блокът да работи като един покупател, с цел да може да реализира по-добри покупко-продажби с снабдители като „ Газпром " ; той също по този начин възнамерява да възвърне „ свръх облагите " от производителите на нуклеарна сила и хидроенергия, с цел да компенсира растежа в сметките за сила.

Франция предприе изключителната стъпка да замрази вътрешните цени за газ за потребителите, като всъщност принуди доставчиците да преглътнат разликата сред пазарните цени и сумите, с които могат да таксуват клиентите.

Гърция прикани за връщане на част от приходите, събрани по системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, с цел да компенсира нарастването на цените.

Париж и Мадрид поддържат структурната промяна на европейските пазари на електрическа енергия. Но Комисията и някои държави-членки се опълчват на намесата в системата, защото, както сподели ръководителят на Еврогрупата Пашал Доноуе, цените на природния газ ще паднат следващата година. Министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмес предизвести да не се пипа ликвидния и либерализиран енергиен пазар, за основаването на който Комисията е отделила 25 години, и който съгласно него работи добре. Вместо това той предложи нов правилник, принуждаващ търговците на газ да подписват стратегически покупко-продажби, с цел да се предпазят от неустойчивостта на цените. Така газовите компании няма да имат опрощение да предадат краткосрочни нараствания на потребителите. Такива ограничения могат да бъдат добавени към разискването на преразглеждането на пакета на пазара на газ в Европейски Съюз, планувано за 14 декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР