Повишаването на лихвените проценти като мярка срещу високата инфлация започват

...
Повишаването на лихвените проценти като мярка срещу високата инфлация започват
Коментари Харесай

Фирмите с големи кредити вече усещат поскъпването им

Повишаването на лихвените проценти като мярка против високата инфлация стартират да оказват все по-осезателно влияние върху  цената на заемите. Това регистрира Илия Караниколов, изпълнителен шеф на Българската банка за развиване, на среща в Пловдив. 

По думите му, сега има разлика на пазара на заеми сред продуктите, чиито лихви са основани на показателя Юрибор ( Euribor), и другите, които употребяват за лихвен коефициент междинните лихви по депозити в страната. Вторите към този момент са с по-ниска рента поради към момента символичните лихви по депозитите.  

Големите заеми обаче, които са основани главно на Юрибор, към този момент усещат повишаването, добави Караниколов. Чрез Националния гаранционен фонд се стремим да решаваме главен за бизнеса проблем при работата му с комерсиалните банки-предоставяне на нужните обезпечения, с цел да получи заеми при по-изгодни условия, добави шефът на ББР.

 За 2 милиарда лв. е застрахованият износ за 2022 година, регистрира на срещата изпълнителният шеф на Българската организация за експортно обезпечаване Гълъбин Гълъбов. През предходната година поради войната в Украйна организацията е изплащала вреди на български компании, изнасящи за страната, по обезпечаване за политически риск. Друг артикул, който организацията промотира, е застраховка, заменяща банковата гаранция, която изпълнителите на публични поръчки подписват.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР