Повечето водещи автомобилни производители завършват втората третина на 2020 година

...
Повечето водещи автомобилни производители завършват втората третина на 2020 година
Коментари Харесай

Големите автомобилни производители отчетоха загубите си

Повечето водещи автомобилни производители приключват втората третина на 2020 година с огромни загуби, а дребното, които към момента на облага, регистрират съществено понижение. Въпреки, че обстановка на пазара се усъвършенства, анализаторите плануван сериозен спад на продажбите в края на годината. През миналата седмица част от най-големите автомобилни концерни показаха своя доклад за първата половина на годината, като предстоящо резултатите им са много неприятни поради въведените в целия свят карантинни ограничения поради пандемията от ковид.

Компанията Toyota регистрира резултатите единствено за първото тримесечие, защото съгласно нейните планове то започва от 1 април, което подхожда на второто тримесечие на годината. Чистата облага на японския производител е намаляла със 74% - до 1,5 милиарда щатски $, което въпреки всичко е по-добре от прогнозата на финансовите специалисти. Повечето от тях чакаха, че Toyota ще е на загуба. Като цяло, приходите на японската компания са понижени с 40% и за интервала от 1 април до 31 юли те са 43,5 милиарда $.

На собствен ред, Volkswagen регистрира второто си тримесечие, през което приходите на компанията са спаднали с 37% - до 41,1 милиарда евро. За този интервал немският производител регистрира загуба от 4,2 милиарда евро против доход от 5,1 милиарда през същия интервал на 2019 годината. Заради неприятните резултати, управлението на компанията понижи дивидента по акциите си – от 6,5 евро на 4,5 евро за численост.

Друг немски производител – BMW, също регистрира загуби, като това се случва за първи път от 11 година насам. Те са в размер на 666 млн. евро, откакто по същото време преди година баварският производител разгласи облага от 2,2 милиарда евро. Приходите на BMW за интервала са намалели с 22,3% - до 20 милиарда евро.

Концернът Fiat Chrysler Automobiles приключва второто тримесечие със загуба от 1,1 милиарда евро, както и с понижаване на приходите с 56% - до 11,7 милиарда При съперника General Motors загубата е 758 млн. $ (печалба от 2,4 милиарда преди година), а приходите са спаднали с 53% - до 16,8 милиарда. $.

В най-тежко потомство се оказва алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi, чиято загуба е 7,4 милиарда евро, а при приходите са намалели с 34,3% - до 18,4 милиарда евро.

На противоположния полюс е групата PSA, в която влизат Peugeot, Citroen и Opel, при която приходите са спаднали с 34,5% - до 21,5 милиарда евро. Производителят обаче въпреки всичко регистрира облага от 595 млн. евро, като това е 3 пъти по-малко от същия интервал на 2019 година. В същото време прогнозите на специалистите не са изключително обнадеждаващи. Според Европейската асоциация на автомобилните производители, до края на годината в Европейски Съюз ще бъдат продадени 9,6 млн. нови коли, което е с 25% по-малко спрямо 2020 година

Други предвиждания сочат, че в международен мащаб спадът на продажбите ще бъде към 20% - до 70 млн. автомобила. Агенция S&P Global Ratings чака следващата година да има нарастване с 10%, а пазарът да се завърне на старите си равнища едвам в края на 2022 година.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР