Повечето съвременни свещи са направени от парафин, но също така

...
Повечето съвременни свещи са направени от парафин, но също така
Коментари Харесай

Токсични ли са ароматните свещи за нашето здраве

Повечето модерни свещи са направени от парафин, само че също по този начин има свещи от пчелен восък, соев восък или палмов восък, написа Mila.bg

Съществуват полемики дали изгарянето на свещи е нездравословно за нашето здраве. Някои настояват, че свещите отделят евентуално нездравословни отрови. От другата страна причините са, че свещите не съдържат задоволително от тези отрови, с цел да бъдат опасност за здравето.

Ще разгледаме какво е разкрила науката за изгарянето на свещите и ще отделим обстоятелствата от постоянно срещаните неправилни схващания.

Токсични ли са свещите?

В интернет има доста публикации, обясняващи заплахите от изгарянето на свещи. Много от тези публикации обаче употребяват неубедителни доказателства или никакви доказателства в поддръжка на изказванията си.

Първо, фитилите на свещите понастоящем не съдържат олово. Повечето производители на свещи са спрели да употребяват олово в своите свещи още през 70-те години. Поради опасения, че изпаренията могат да причинят отравяне с олово, изключително при деца, свещите, съдържащи олово, бяха отстранени от пазара.

Восъкът от токсични химикали ли е?

Повечето модерни свещи са направени от парафин. Този тип восък се създава от нефт като непряк артикул при производството на бензин.

Едно изследване от 2009 година откри, че изгарянето на парафинов восък отделя евентуално рискови химикали като толуен.

Проучването обаче в никакъв случай не е оповестено в рецензирано списание, а Националната асоциация за свещи и Европейската асоциация за свещи повдигат въпроси по отношение на надеждността на проучването.

Според изказване, оповестено от Европейската асоциация за свещи, „ те не са дали данни за обзор и техните изводи се основават на неподдържани изказвания. Нито едно реномирано научно проучване в никакъв случай не е показвало, че восъкът от свещи, в това число парафинът, е нездравословен за човешкото здраве.

Проучване от 2007 година, финансирано от Европейската асоциация за свещи, изследва всеки главен тип восък за 300 токсични химикали.

Изследователите откриват, че равнището на химикали, отделяни от всеки вид свещи, е много под количеството, което би предизвикало здравословни проблеми на индивида.

Понастоящем няма безапелационни доказателства, че изгарянето на восък от свещи е нездравословно за нашето здраве.

Ако все пак се притеснявате от евентуалните негативни последствия за здравето от изгарянето на парафинов восък, може да опитате да употребявате свещи, направени от пчелен восък, соев восък или други восъци на растителна основа.

Освобождават ли свещите прахови частици и летливи органични съединения?

Изгарянето на свещи освобождава летливи органични съединения и прахови частици във въздуха. Праховите частици са примес от извънредно дребни течни капчици и частици, които могат да навлязат в белите дробове. Има опасения, че продължителното излагане на прахови частици може да докара до сърдечни и белодробни проблеми.

Летливите органични съединения (ЛОС) са въглеродни съединения, които елементарно се трансформират в газ при стайна температура. Някои ЛОС естествено се срещат в цветята, с цел да създават сладостен мирис. Други ЛОС като формалдехид и бензин са евентуално причиняващи рак.

Ние сме изложени на прахови частици и ЛОС постоянно в всекидневието си. Тези ЛОС са под формата на изгорели газове на коли, фабрично замърсяване и всичко друго, което изгаря изкопаемите горива.

Проучване от 2014 година, изследващо количеството прахови частици, отделяни от горящи свещи, откри, че освободеното количество не е задоволително, с цел да аргументи здравословни проблеми при хората.

Ако употребявате свещи вярно в добре проветриво пространство, е малко евентуално те да окажат доста въздействие върху вашето здраве.

Дали димът от свещи е отровен?

Прекаленото поемане на всевъзможен тип пушек може евентуално да навреди на вашето здраве. Горещите свещи от парафин отделят сажди. Предполага се, че продуктите на горене от тези свещи са сходни на тези, отделяни от дизелов мотор.

Добра концепция е да намалите количеството пушек, който вдишвате, като запалите свещите си в добре проветриво помещение и ги държите надалеч от течения, които могат да усилят количеството пушек, който отделят.

Токсични ли са ароматните свещи?

Изгарянето на ароматните свещи може да освободи летливи органични съединения като формалдехид, което може да усили риска от рак.

Въпреки че ароматизираните свещи отделят тези съединения, не е ясно дали те въздействат на нашето здраве.

Възможна е и алергична реакция към ароматизирани свещи. Симптомите могат да включват:

кихане
хрема
задръстване на синусите
Кои свещи са най-хубави за нашето здраве?

Изгарянето на съвсем всичко има капацитет да отделя химикали, които могат да навредят на нашето здраве.

Димът от горящите свещи в добре проветриво помещение е малко евентуално да окаже доста въздействие върху вашето здраве в съпоставяне със замърсяванията, които вдишвате през всекидневието си.

Ако желаете да сведете до най-малко количеството прахови частици, които вдишвате, придържането към свещи, направени от естествени източници, е най-хубавият вид.

Според едно изследване свещите, направени от палмов стеарин, отделят единствено на половина сажди, в сравнение с свещите, направени от парафин. Изследователите изясняват също, че естествените свещи, наподобява, отделят най-малкото количество евентуално рискови химикали.

Някои варианти за естествени свещи включват:

кокосов восък
пчелен восък
соев восък
палмов восък
растителен восък
Изгарянето на свещ освобождава химикали, които могат да бъдат евентуално рискови за човешкото здраве. Няма обаче дефинитивно проучване, което да демонстрира, че излагането на пушек от свещи усилва риска от развиване на неприятно здравословно положение.

Вдишването на всевъзможен тип пушек може да бъде нездравословно. Ако планирате постоянно да употребявате свещи, добре е да ги палите в проветриво помещение, с цел да сведете до най-малко количеството пушек, който вдишвате.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР