Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването

...
Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването
Коментари Харесай

Омикрон: Преболедувалите или ваксинираните са по-добре защитени?

Повечето държавни управления, като се изключи някои като австралийското, одобряват преболедуването като доказателство за имунитет против Ковид-19. Но до каква степен антителата, които се построяват при боледуване, могат да се съпоставят с тези, добити в резултат на имунизиране? И дали те обезпечават надеждна отбрана против новия вид Омикрон?

Само 19% успеваемост при Омикрон?

Все още няма безапелационни данни за качеството на отбраната, която преболедуване с Омикрон обезпечава, само че евентуално е сходно с другите разновидности на ковид, споделя Юлиан Шулце цур Виш от университетския медицински център Хамбург-Епендорф. Това значи, че в случай че си бил инфектиран с Омикрон в последните няколко седмици, евентуално си предпазен от повторна зараза за няколко месеца. Но защото Омикрон е по-заразен, за имунитет е належащо по-голямо количество антитела. Не е несъмнено, че имунитетът, получен от две ваксини или зараза с някой от предходните разновидности, ще предотврати заразяване с Омикрон. Затова и бустерната доза е най-хубавата ваксина против новия вариант, споделя немският академик.

Ефективността на отбраната против Омикрон, обезпечена от „ натурален имунитет “, получен от други разновидности на Ковид-19, може да е едвам 19%, заключва изследване на Имперския лицей в Лондон от края на декември 2021 година

Въпреки това, съгласно първите данни, в случай че имате някаква форма на имунитет - получена или след две дози ваксина, или след прекарана зараза плюс еднократна доза - протичането на болестта евентуално ще бъде по-леко.

Коя отбрана е по-добра - естествената или тази от имунизацията?  
Проф. Витанов: Пожарът COVID-19 гори неравномерно
В момента 100 индивида заразяват 111. Заразата популяризира обсега си. Като цяло обстановката е търпима, само че се чака постепенно утежняване. П...
Прочети повече
Отговорът на този въпрос не е еднопосочен. За момента, съгласно проучванията, отбраната зависи от разновидността, с който индивидът е бил инфектиран и по кое време се е случила инфекцията.

Преди Омикрон главно научно предписание беше, че една зараза се равнява на една доза от ваксина, счита Шулце цур Виш. И по този начин хората, които са боледували от Ковид, са били предпазени, до момента в който имунитетът не стартира да понижава сред четвъртия и шестия месец. Не е ясно обаче дали добитият натурален имунитет е осигурявал на организма по-добра отбрана от имунизацията.

Според проучване на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите от октомври 2021, неимунизираните възрастни, които са боледували от Ковид преди три до шест месеца, имат пет пъти по-голям късмет да се заразят още веднъж спрямо имунизираните възрастни, които не са боледували. Това проучване е правено единствено измежду пациенти, при които заболяването е протичала тежко и са били приети в болница. От резултатите не може автоматизирано да се направи умозаключение и за нехоспитализираните пациенти.

Мащабно проучване в Израел обаче сподели радикално разнообразни резултати. Според него хората, имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer, имат 13 пъти по-голям късмет да се заразят с Делта разновидността на вируса от тези, които са били инфектирани, само че не са имунизирани. Изследването, което към момента не е рецензирано, е най-голямото изследване с близо 30 хиляди здравни служащи, взели участие в него.

Имунитетът зависи от редица фактори  
Работниците на цех " Арсенал " излизат в отпуск до 11 февруари
Работниците и чиновниците в казанлъшката оръжейница " Арсенал " АД  излязат в заплатен годишен отпуск от през днешния ден до 11 февруари. В предпр...
Прочети повече
Все още има доста въпросителни по отношение на имунитета, който зависи от разнообразни фактори - продължителността на инфекцията, разновидността на вируса, вида ваксина и силата на имунната система.

Възрастта също се оказва основен фактор. Според проучване измежду ветерани в Съединени американски щати, измежду възрастните хора иРНК имунизациите оферират по-добра отбрана от зараза, хоспитализация или гибел спрямо преболедуването. Но за пациенти под 65 години отбраната е или същата, или по-ограничена, в сравнение с при естествения имунитет.

От изследване, което Шулце цур Виш е провел дружно със свои сътрудници измежду медици в Германия, излиза наяве, че тялото реагира най-добре на имунизационен микс. Пациенти, които са си поставяли разнообразни ваксини - да вземем за пример AstraZeneca, по-късно Moderna, а най-после и бустер, имат една от най-хубавите отбрани. Според други проучвания пък хора, които са преболедували, а по-късно са си сложили две ваксини, са най-защитени. Имунолозите назовават този феномен “хибриден ” или “супер ” имунитет. Но доста от тези аспекти при новия вид Омикрон още са неразбираеми. Едно обаче е несъмнено: имунизацията или бустерната доза намаляват доста риска да се разболееш от Ковид или да заразиш други хора, твърди Шулце цур Виш.

 

Източник: Дойче веле

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР