Повечето пациенти, които са били хоспитализирани с COVID-19, все още

...
Повечето пациенти, които са били хоспитализирани с COVID-19, все още
Коментари Харесай

6 месеца след COVID-19 пациенти продължават да имат симптоми

Повечето пациенти, които са били приети в болница с COVID-19, към момента страдат от разнообразни признаци (вкл. отмалялост и усложнения със съня) шест месеца след инфекцията, откри китайско изследване, представено от CNN.
Изследването на повече от 1700 пациенти, лекувани в китайския град Ухан, първичен епицентър на пандемията, демонстрира, че 76% от тях са страдали от най-малко един признак месеци след изписването им от болница.
Констатирано е, че даже хората, които се възвръщат от COVID-19, могат да изпитат продължително влияние върху здравето от своя конфликт с ковид.
Изследването, най-голямото по рода си до момента, е оповестено в петък в здравното списание The Lancet. Установено е, че умората и усложненията със съня са най-честите признаци след COVID-19, срещащи се надлежно при 63% и 26% от пациентите, цели шест месеца след началото на първичната им диагноза.
Заболяването може да има и дълготрайни психически затруднения, като тревога или меланхолия, открити измежду 23% от пациентите, откри изследването.
Рентгенови фотоси на пациентите, които са били по-тежко заболели, са показвали непрестанно доказателства за увреждане на белите дробове, съгласно откривателите.
„ Тъй като COVID-19 е толкоз ново заболяване, ние едвам започваме да разбираме някои от неговите дълготрайни резултати върху здравето на пациентите “, споделя доктор. Бин Цао от Китайско-японската болница за другарство и столичния медицински университет, който ръководеше изследователския екип.
"Нашият разбор демонстрира, че множеството пациенти не престават да живеят с най-малко някои от резултатите на вируса, откакто са напуснали болничното заведение, и акцентира нуждата от грижи след изписването, изключително за тези, които изпитват тежки инфекции. Нашата работа също акцентира смисъла на провеждането по-дълги следващи изследвания при по-големи популации, с цел да се разбере цялостният набор от резултати, които COVID-19 може да има върху хората “, се споделя в изказването.
Учени от цялостен ​​свят учат дълготрайните резултати на вируса, които нормално се назовават ​​симптоми на "дълъг Covid ".
Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) изброяват умората, задуха, кашлицата, болките в ставите и гърдите като най-често съобщаваните дълготрайни признаци. Други, като затруднени мислене и централизация - известни като „ мозъчна мъгла “, меланхолия и главоболие, също се оповестяват измежду дълготрайниците на ковид.
"Докато множеството хора с COVID-19 се възвръщат и се връщат към естественото си здраве, някои пациенти могат да имат признаци, които могат да продължат седмици или даже месеци след възобновяване от остро заболяване. Дори хора, които не са приети в болница и имат леко заболяване, могат да получат упорити или късни признаци ", се споделя в CDC на Съединени американски щати.
Изследване, оповестено в British Medical Journal през август, откри, че към 10% от пациентите са имали дълготрайно заболяване от COVID-19 с дълготрайност повече от 12 седмици.
Но китайското изследване е най-голямото, с най-дълга дълготрайност на следене, с цел да се изследва дълготрайното влияние върху изписаните пациенти, настояват създателите му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР