Повечето от нас чуват за неона предимно или дори само

...
Повечето от нас чуват за неона предимно или дори само
Коментари Харесай

Ярки факти за елемента неон

Повечето от нас чуват за неона най-вече или даже единствено в подтекста на ярки цветове и неоновите надписи. Но сякаш не се знае толкоз доста за самия детайл, който учените съумяват да изолират за първи път през 1898 година

Ето в този момент няколко обстоятелството за неона – кратко Ne и под номер 10 в периодическата таблица – които може да ви изненадат.

Сър Уилям Рамзи към този момент е имал няколко детайла зад тила си по времето, когато той и сътрудника му английски химик Морис Травърс стават първите учени, които изолират неона. През 1894 година той и физикът Джон Уилямс за първи път изолират аргон от въздуха. След това, през 1895 година, той става първият човек на Земята, който изолира хелий. Но е имал предусещане, че може да съществуват още благородни газове, и през 1898 година дружно с Травърс изолират за първи път неон, криптон и ксенон. В резултат на откритията си Рамзи получава Нобелова премия за химия през 1904 година

Съществуват седем благородни газа: хелий, неон, аргон, криптон, ксенон, радон и оганесон (синтетичен елемент). Подобно на другите благородни газове, неонът е прозрачен, без аромат, без усет и при естествени условия е невъзпламеняем. Той е мощно нереактивен – в действителност минимум реактивен от всички благородни газове – и не образува химични връзки с други детайли, тъй че няма негови съединения. Именно тази нереактивност прави неона толкоз потребен в електрическите крушки.

С изключение на хелия, имената на всички благородни газове приключват на -он. Думата „ неон “ идва от гръцката дума за „ нов “, νέος.

Неонът е един от най-разпространените детайли във Вселената – звездите го създават, той е един от съставените елементи на слънчевия вятър и се намира в лунната атмосфера. Но е мъчно да се откри на Земята. Има от него в земната тога, както и в дребни количества във въздуха, откъдето го получаваме за търговски цели. Сухият въздух съдържа единствено 0,0018% неон, спрямо 20,95% О2 и 78,09% азот, както и следи от други газове. Използвайки развой на редуващо се компресиране и разширение на въздуха, учените трансформират множеството от тези газове в течности, отделяйки ги за промишлена и комерсиална приложимост. (Течният азот, да вземем за пример, се употребява за заледяване на брадавици и за готвене на студени ястия, наред с други приложения). В случая с неона това не е елементарен или ефикасен развой: за производството на 1 кг са нужни 88 000 кг течен въздух.

Въпреки че свързваме неона с цялостен набор от ярки, цветни светлини, самият неон свети единствено в червеникаво-оранжево. Знаците, за които мислим, че са единствено „ неонови “, постоянно в действителност съдържат и аргон, хелий, ксенон или живачни пари в някаква композиция. Сами по себе си тези газове дават разнообразни цветове – живакът свети в синьо, хелият в розово-червено, а ксенонът в лилаво. Затова, с цел да основат гама от топли и студени цветове, инженерите ги комбинират по разнообразни способи или прибавят покрития към вътрешността на осветителните тръби. Например наситено синята светлина може да е примес от аргон и живак, до момента в който алената евентуално е примес от неон и аргон. В взаимозависимост от цвета някои от знаците, които назоваваме неонови, може даже въобще да не съдържат неон… (В днешно време също по този начин доста знаци се създават със светодиоди в тръбите, а не с инертни газове).

От самото начало Рамзи и Травърс знаели, че неонът свети, в случай че влезе в контакт с високо напрежение от електрически ток. Всъщност Рамзи загатва неговата „ блестяща пламтяща светлина, състояща се от доста червени, оранжеви и жълти линии “ в лекцията си във връзка Нобеловата премия. Скоро френският инженер Жорж Клод стартира да се пробва да я употребява за комерсиално осветяване като създава нов развой за втечняване на въздуха и делене на другите му съставни елементи в индустриален мащаб. Неговата компания L’Air Liquide стартира да продава течен О2, само че Клод открива и метод да печели пари от един от страничните артикули на процеса – неон. Той го слага в дълги стъклени тръби, които са снабдени с електроди и първите светещи неонови тръби дебютират в Париж през 1910 година, а през 1912 година продава първата си неонова табела. През 1915 година получава американски патент за неоново осветяване и натрупва цяло положение.

 NeTube

Неонът се употребява и в лазери, електронно съоръжение, водолазна екипировка и други Той е високоефективен хладилен сътрудник и се употребява за изстудяване на мотори, енергийно съоръжение и свръхпроводници, наред с други неща.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР