Повечето обекти, които се обявяват сега, няма как да започнат

...
Повечето обекти, които се обявяват сега, няма как да започнат
Коментари Харесай

Стройте се, строители

Повечето обекти, които се афишират в този момент, няма по какъв начин да стартират да се извършват в идващите месеци

© Надежда Чипева Управляващата коалиция разгласи, че няма да реже средства за строителство. Стари инфраструктурни планове обаче се показват като ограничения против задаващата се рецесия. Зад концепцията прозира желанието милиарди левове да се насочат към избрани компании.

" Има тематики, по които несъмнено постигнахме единогласие, и една от тях е строителството. Ограничения в средствата за строителство няма да има. Напротив, в случай че имаме опция, дори ще ги увеличим ", сподели вицепремиерът Томислав Дончев на 4 май на взаимна конференция с вицепремиера Красимир Каракачанов и водача на НФСБ Валери Симеонов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няколко дни по-рано изпълнителният шеф на Камарата на строителите - Валентин Николов, изиска " строително цунами " като решение на задаващата се рецесия.

Сама по себе си концепцията не е екзотична - строителството и вложенията в инфраструктура са мярка против икономическата рецесия по целия свят. В поръчката на българското държавно управление обаче има няколко казуса. Първо, обекти за над 2 милиарда лева публично се извършват от държавни компании и по закон частният бизнес няма достъп до тях. Също по този начин някои от плановете ще стартират да се извършват след най-малко година, т.е. свежи пари няма да влязат в стопанската система бързо. Не на последно място, посочените обекти не са нови или свързани с пандемията, а планувани от дълго време планове, чието осъществяване по този начин или другояче се бави. Затова представянето им като съответен отговор на рецесията е по-скоро популизъм или опит да се дадат пари на определени без конкурс частни строители.

За бизнеса, но под масата

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изброи няколко плана пред медиите с думите: " В строителството ние виждаме доста огромен капацитет за обезпечаване на работни места. " Първо той загатна " ускорено доизграждане на автомагистрала " Хемус ", а по-късно заприказва и за 500-те млн. лева, отпуснати още през 2018 година за поправки на язовири в страната. И двете задания обаче се извършват от държавни компании, и то на правилото на in-house възлагането. Магистралата е предоставена на " Автомагистрали ", следена от районното министерство, а язовирите - на " Монтажи ", която е под шапката на Министерството на стопанската система. Според Закона за публичните поръчки, а и на европейско равнище, в тази догадка държавните компании нямат право да употребяват частни подизпълнители. Което значи, че няма по какъв начин да се обезпечи и въпросната претовареност, която да подтиква стопанската система. Ако въпреки всичко се превъзлагат действия по тези два обекта, това ще се случва безотчетно, непрозрачно и нелегално.

Всъщност и в този момент има основателни подозрения, че държавните компании получават " помощ " от частни строители. Така че концепцията на ръководещите може да е официализирането на тези връзки зад маската на COVID-19.

Нищо ново под слънцето

Лидерът на НФСБ изброи и няколко обекта, които са планувани от месеци, в случай че не и години - доста преди изключителното състояние да настъпи. " [Пътят] Ботевград - Монтана - Видин също е обект, който ще бъде стартират и ще поеме съответните работни места, техника и компании. " От общо пет прави от това трасе, за които има оповестени търгове, по три към този момент има определени реализатори. По останалите обаче офертите още се правят оценка, което значи, че контракти може да има най-рано наесен. Същото е с тунела под Шипка, за който офертите на участниците бяха отворени предходната седмица. Докато комисията в пътната организация оцени предложенията, избере реализатор и подписа контракт, ще мине най-малко година. Според Симеонов " до две седмици ще стартира работата " и по северния обход на Бургас, само че това няма нищо общо с истината. Поръчката за 53 млн. лева без Данък добавена стойност беше оповестена на 24 март и в началото предложения се събираха до края на май. Точно поради изключителното състояние обаче срокът за подаването им бе продължен с цялостен месец - до 22 юни.

" Предвижда сe също усилването на работата в посока на ВиК обекти на стойност 1.3 милиарда ", сподели още Симеонов, като визираше плановете по оперативна стратегия " Околна среда ", които ВиК операторите в страната ръководят. Наистина поръчки за стотици милиони бяха оповестени стремително през последния месец. Търговете обаче щяха да са в ход със или без пандемия. По тематиката с водната инфраструктура Томислав Дончев добави, че има и 1 милиарда лева, които ще се влагат в нея през новоучредения ВиК холдинг. Тепърва обаче би трябвало да се трансферира държавното присъединяване във ВиК сдруженията в холдинга, по-късно да се набележат планове за осъществяване и чак тогава да се разгласят поръчките - процедури, които пращат действителните вложения в 2021 година

Накратко - плановете са на ранен стадий и макар че се възнамеряват от известно време, парите по тях няма да се налеят в стопанската система скоро.

Още саниране

На съвета е разисквана и тематиката за възобновяване на програмата за саниране, която до момента глътна съвсем 2 милиарда лева, а от седмица концепцията още веднъж се пробуди. Валери Симеонов разгласи, че от ръководещата коалиция са били единомислещи, че етажната благосъстоятелност би трябвало да има 30% присъединяване, а помощта да не е изцяло безплатна. И въпреки всичко става въпрос за плануван запас от 1.6 милиарда лева, чийто източник на финансиране към момента не е явен.

На този декор единствената действителна мярка, която директно ще засегне строителите в сегашния миг, е концепцията строителният сезон по морето да се усили с месец - до 15 юни. " Няма туризъм и няма смисъл да се лимитират строителството и опцията за осъществяване на работни места и икономическа активност ", сподели Симеонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР