Повечето мъже започват да оплешивяват на средна възраст, а при

...
Повечето мъже започват да оплешивяват на средна възраст, а при
Коментари Харесай

Защо мъжете оплешивяват?

Повечето мъже стартират да оплешивяват на междинна възраст, а при към 80% от мъжете до 70-годишна възраст се следи оплешивяване в друга степен. Мъжкият хормон тестостерон играе основна роля, както и генетичните фактори. Те карат космените фоликули да се свиват, като последователно се смаляват толкоз, че стават невидими и се появява плешивина.

Изследователи от Пенсилванския университет наблюдават кои гени вземат участие в процеса на оплешивяване. След разбор те установяват нараснали равнища на протеина „ простагландин D синтаза” в клетките на космените фоликули, ситуирани в плешивите петна по скалпа, само че не и в областите, покрити с коса. Когато този протеин се свърже с избран рецептор в клетките на космените фоликули, растежът на косата последователно понижава и стопира.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

„ Идентифицирахме към какво да се насочим в битката с мъжкия вид оплешивяване”, декларира професор Джордж Коцарелис от департамента по дерматология, началник на проучването. „ Следващата стъпка ще бъде да открием веществата, които въздействат на този рецептор и да разберем дали блокирането му ще може да обърне процеса или просто ще предотврати оплешивяването – въпрос, който ще отнеме известно време.”

Източник: BBС, обекти.бг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР