Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на

Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на ...

Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост


Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на тази британска нация. Желанието им, отразяващо раздалечаването между народите вследствие на Брекзит, засилва натиска върху британския премиер Борис Джонсън, за да склони той на подобен вот, предаде Франс прес.

Според проучване, чиито данни помества днес "Сънди таймс", 50 на сто от гласоподавателите в Шотландия биха желали референдум за независимост. Ако се изключат колебаещите се, 52 на сто от участниците подкрепят идеята за независимост.

Анкетата сочи освен това, че 51 на сто от избирателите в Северна Ирландия искат референдум за обединение на Ирландия - още една пукнатина в единството на кралството, коментира АФП, цитирана от БТА.

Шотландският премиер г-жа Никола Стърджън, която предвожда и Шотландската национална партия (ШНП), настоява от месеци за нов референдум за независимост на Шотландия, след като нейният лагер изгуби подобен вот през 2014 г., когато 55 на сто от шотландците казаха "не" на идеята за независимост.

Тя споменава по-специално Брекзита, осъществен против волята на повечето шотландци, като аргумент за отделяне от Обединеното кралство. Стърджън се надява Шотландия, станала независима, да се върне отново в ЕС.

Източник: mediapool.bg