Повечето хора от региона на Мраморно море много точно си

...
Повечето хора от региона на Мраморно море много точно си
Коментари Харесай

Сеизмолог предрече апокалиптично земетресение опасно близо до България

Повечето хора от района на Мраморно море доста тъкмо си спомнят трагичната нощ отпреди 20 години. Тогава умират 18 300 души, близо 50 000 са ранени, 285 000 остават без покрив над главите. Епицентърът на земетресението от 17 август 1999 година се намира в Измитския залив, на към 100 км от Истанбул.

Експертите са безапелационни, че идващото земетресение по всяка възможност ще раздруса района на Истанбул - а това е град с 15-милионно население. Ето какво споделя по този мотив със сеизмологът Марко Бонхоф.

Марко Бонхоф : Сеизмични наблюдения в района на Истанбул се вършат още от 1980-те години. Те демонстрират, че рискът от ново земетресение е доста огромен. И с течение на времето той, за жалост, се покачва. Въпросът е не дали, а по кое време ще настъпи земетресението.

Могат ли да се предскажат тъкмо бъдещите земетресения?

Марко Бонхоф : Има три значими параметъра, които би трябвало да се имат поради. Първо, силата на земетръса - тя може да се планува относително тъкмо: земетресението ще е с магнитуд сред 7 и 7,4 по скалата на Рихтер - т.е. ще е доста мощно. Вторият параметър е епицентърът – и той също може да се дефинира относително тъкмо. Земният трус ще е под Мраморно море - на към 20 км от Истанбул. Третият огромен въпрос е "кога "? Прогноза за това не може да се направи, само че може да се каже, че има голяма възможност през идващите 30 години в района на Истанбул да се развихри земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер. Тази възможност възлиза на 70%. А това е доста висока стойност!

Земетресението от 1999 провокира даже цунами в Мраморно море. Може ли да се чака същото и при идващото земетресение?

Марко Бонхоф : Да, съществува такава заплаха. Само че това цунами няма да доближи измеренията на тези, които се развихриха в Япония и Суматра. Защото земните пластове в Турция се движат хоризонтално, т.е. те се разминават, а цунами поражда единствено при отвесни придвижвания, когато морското дъно потъва надолу или се надига. Независимо от това при ново земетресение в района на Мраморно море морските талази могат да доближат до шест метра височина и да нанесат вреди наоколо до крайбрежието. Големият проблем обаче са трусовете и директното им отражение върху постройките.

Може ли системата за ранно предизвестие най-малко да ограничи пагубните последствия?
 След земетресението от 17 август 1999 в Турция
След земетресението от 17 август 1999 в Турция

Марко Бонхоф : Системата за ранно предизвестие се задейства сега, в който земята стартира да се тресе. Тя би трябвало да даде опция за подготвителни ограничения преди мощните сеизмични земетресения да доближат града. В Истанбул предпоставките за сходна система за ранно предизвестие са доста неприятни, тъй като районът на земетръса се намира безусловно пред вратите на града. За подготвителни ограничения остават не повече от 2 до 6 секунди преди огромните земетресения. Предупреждението просто няма да бъде допустимо. Ето за какво управляващите предлагат по време на земетресението хората да останат по домовете си - заставайки в границите на вратите, под масите, под леглата. И когато трусовете отминат, бързо да изоставен домовете си, тъй като има заплаха трусовете да се повторят.

Достатъчни ли са досегашните ограничения на турските управляващи за ограничение на последствията от възможен земетръс?

Марко Бонхоф : Най-добрата отбрана е съществуването на солидно строителство, което да е стабилно на земетръс. То обаче коства скъпо. В Турция влагат в такова строителство, само че за жал - незадоволително. Може да се чака, че при огромно земетресение жертвите ще са многочислени.

Истанбул е доста огромен и гъсто обитаем град. Има прогнози, съгласно които, при положение на земетресение броят на жертвите ще бъде сред 150 0000 и 300 000. Каква е вашата прогноза?

Марко Бонхоф : Като сеизмолог не желая да се впускам в апокалиптични догатки. Има съществени проучвания, които позволяват, че при огромно земетресение броят на жертвите ще е от порядъка на десетки хиляди, а този на останалите без покрив на главата - 10 пъти повече. Дори единствено тези измерения са към този момент трагични, да не приказваме за вредите, които ще бъдат нанесени на стопанската система и финансовите пазари. Нашият блян е да се прави повече, с цел да бъдат осведомени и готови хората какво да вършат и по какъв начин да се държат при земетресение.

*Сеизмологът Д-р Марко Бонхоф е специалист на немския Геоизследователски център в Потсдам. От десетилетия насам той изследва сеизмичната интензивност в района на Истанбул.

Източник: DW
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР