Повечето хора обръщат внимание най-вече на стойността на банкнотите, пресмятайки

...
Повечето хора обръщат внимание най-вече на стойността на банкнотите, пресмятайки
Коментари Харесай

Скритите послания на парите по света

Повечето хора обръщат внимание най-много на цената на банкнотите, пресмятайки небрежно какво може да си купят с тях. Но в най-популярните и необятно употребявани валути по света са закодирани избрани послания, повлияни от историята, изкуството и даже от народопсихологията. Заключението е на интернационалния снабдител на финансови услуги Euronet, който оперира в над 170 страни. Анализът на десетки типове парични единици от най-различни кътчета на планетата води до заключението, че парите освен са знак за благосъстояние и разцвет. Изобразените върху банкнотите знаци разкриват и доста любопитни детайлности за страните и тяхната просвета.

Спрелият часовник

Британският паунд от няколко десетилетия съблюдава традицията от едната страна на всяка банкнота постоянно да има стилизирано изображение на кралица Елизабет II, а от другата - на персона, значима за историята и културата на страната. Така да вземем за пример върху парите на Острова може да се видят портретите на писателката Джейн Остин, икономиста Адам Смит и така нататък А най-любопитното е, че дизайнът на лирите е допълнен от дребни емблематични елементи от живота на тези именити персони. Например, върху 5 паунда се вижда знакова рисунка на фамозния министър-председател на Англия Уинстън Чърчил, съпроводена от емблемата на Нобеловата премия, която му е връчена през 1953 година, както и от подробната схема на Уестминстърското абатство. Вижда се също, че часовникът на знаковия Биг Бен е спрял навръх 15 ч. И това въобще не е инцидентно, а е самобитна отпратка към знаковата дата 13 май 1940 година, когато в посочения час известният политик се изправя пред Камарата на общините и изрича незабравимата имитация: " Не мога да ви предложа нищо друго, с изключение на кръв, труд, сълзи и пот. "

Прозорци и мостове

Официалната парична единица на 19 страни от Еврозоната е измежду най-младите в международен мащаб. Еврото е въведено в безкасово обращение на 1 януари 1999-а, а три години по-късно се появяват банкноти и монети. Смята се за втората по значение аварийна валута, както и за най-търгуваната след щатския $. С изображенията върху еврото се цели да се създадат референции както към полезностите и философията на Европейски Съюз, по този начин и към историята на Стария континент. Представените върху банкнотите вариации на порти и прозорци би трябвало да въплъщават европейския дух на съдействие и неприкритост. Мостовете са пресъздадени като знак на взаимоотношението сред другите нации, както и на връзката на Европа с останалата част от света. На банкнотите се виждат и впечатляващи детайли от знакови архитектурни стилове и столетия - ампир, романски, готически, подем, барок, рококо, желязо и стъкло. Всяка от монетите пък има страна, на която е маркиран номиналът ѝ на фона на шаблонизирана карта на Стария континент. От другата се намира изображение, подбрано от страната, в която е отсечена съответната парична единица.

Вярата в Господ

Дизайнът на американския $ се концентрира най-много върху политическата история на Съединените щати. Банкнотата с най-ниския номинал ($1) е най-старата, спрямо останалите парични знаци от тази валута. Ликът на първия американски президент Джордж Вашингтон е изобразен въз основа на истинския портрет на фамозния политик, сътворен от Гълбърт Стюарт. От другата страна на $ може да се прочете надписът In God We Trust ( " Вярваме в Бог " ). Край пирамидата вляво пък е латинската фраза Annuit Coeptis ( " Одобрява делата ни " ), под която е изписано Novus ordo seclorum ( " Нов ред на вековете " ). С това се акцентира смисъла на извоюваната през 1776 година самостоятелност на страната от Англия. В дясната част на банкнотата е ситуиран държавният щемпел на Съединени американски щати с емблематичния белоглав орел, който държи маслинова клонка - знак на мира, както и вързоп от 13 стрели, олицетворяващи първичния брой на колониите, основали Щатите.

Бягство от традициите

В продължение на стотици години върху банкнотите на Швейцария са изобразени единствено значими персони. Дизайнът на валутата претърпява първични промени през 2005 година, а малко преди пандемията е пусната серия, ясно демонстрираща бягство от вековните обичаи. Например, на банкнотата от 20 франка може да се види ръка, която е знак на швейцарския народ и се интерпретира като знак, че всички хора в страната работят дружно, за обща цел. Основен претекст върху паричната единица е транспарантната призма, която отразява светлината. Другите банкноти от серията, основана по дизайн на Мануела Пфрундер, въплъщават някои от основните характерности, свързани с Швейцария, каквито са да вземем за пример научните открития и просперитетът.

Невъзможни за подправяне

Валутата на Страната на изгряващото слънце се подрежда измежду в действителност естетически издържаните парични единици, в които непроменяемо участва и нужното за еволюцията на човечеството познание. Върху банкнотата от 1000 йени, да вземем за пример, е изобразен изтъкнатият бактериолог Хидейо Ногучи, считан за изобретател на сътрудника за сифилис. От другата страна може да се види една от впечатляващите световноизвестни атракции - връх Фуджи, най-високият в Япония, достигащ 3776 метра. Под него е ситуирана секура като знак на блаженството и преходността на живота. Освен емблематичната японска вишна, са изобразени и някои представители на фауната като коне, лъвове и мишки. Според специалистите точно с помощта на тези артистични детайли, йените са измежду най-трудните за подправяне валути в целия свят.

Любовна история върху българска банкнота

4 юни 1880 година е датата, на която левът става публична валута на страната ни. Историческите данни сочат, че първата българска банкнота е отпечатана през 1885 година в Санкт Петербург, а през днешния ден може да се види само в Историческия музей на Габрово. Традицията върху паричните ни единици да се изобразява жив общественик стартира с цар Борис III. След неговата гибел на левовете се появява синът му Симеон, който по това време още е дете.

Близо десетилетие у нас е в обращение банкнотата от 3 лв., която просъществува от стартирането ѝ през 1952 до 1962 година

Любопитно е, че сегашните 50 лв. в действителност загатват за същинска сантиментална история. Освен емблематичния лик на поета Пенчо Славейков, е изобразен и силуетът на най-голямата му обич - прелестната Мара Белчева...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР