Повечето хора имат една или друга фобия от животни, било

...
Повечето хора имат една или друга фобия от животни, било
Коментари Харесай

Кое е най-опасното животно на света?

Повечето хора имат една или друга уплаха от животни, било то боязън от акули, с помощта на сензационни блокбъстъри или смут от всичко, което пълзи – само че когато става въпрос за това от кои типове си коства да се страхувате? Отговорът може да ви изненада.

Свирепите зверове с всевъзможни форми и размери могат да бъдат напряко смъртоносни. Някои интензивно предизвикват огромен брой човешки смъртни случаи, до момента в който други са относително незнайни, само че извънредно смъртоносни, когато се реализира контакт с тях. Това е единствено част от повода, заради която бранителите на животните и мъдрите екскурзоводи постоянно поучават да не се допира или взаимодейства с дивата природа.

Вижте 15-те и къде може да ги срещнете.

7. Бразилски скитащ паяк

Ако размерът на този паяк не е задоволителен, с цел да провокира неочакван сърдечен удар - те могат да бъдат дълги от 5 до 12 см - тогава неговото мощно отровно захапване ще свърши работата. Много паяци имат зъби, цялостни с отрови, само че не е известно да хапят хора. За страдание, бразилският скитащ паяк не е един от тях. Още по-лошото е, че този паяк постоянно дава отговор на името си и се скита в гъсто обитаеми региони, с цел да търси заслон на тъмни, уютни места като вътрешността на обувки, облекла, купчини трупи, коли и други места, където хората могат да бъдат в контакт с тях. Човешката гибел може да настъпи в границите на два до шест часа след захапване, нормално вследствие на белодробна непълнота - макар че също се появяват тресчица, повръщане и парализа. Ухапванията от бразилски скитащи паяци са необикновени, само че не оставяйте бдителността си на тяхната територия. За всеки случай.

6. Каменна риба

Най-отровната риба, позната на хората, е лесна за пропускане - което е по план. В края на краищата каменните риби са кръстени поради образното си подобие със скалите, седят идеално неподвижно и се смесват тъкмо с морското дъно, където нищо неподозиращият крайник може елементарно да стъпи върху гръбните им перки, готови и подготвени да нападат с мощни невротоксини. Най-нещастните клопове ще стъпят мощно, прилагайки повече напън и увеличавайки количеството инжектирана отрова; те могат също да задействат вторичния предпазен механизъм на каменната риба, прочут като слъзна сабя, която е оприличена на острие на лицето(да). Смъртност от отрова на каменна риба може да настъпи в границите на един час, тъй че жертвите би трябвало неотложно да потърсят противоотрова, като в това време ползват вода, загрята до над 113 °F (45 °C), с цел да денатурирате отровата. Много по-лесно е просто да наблюдавате къде стъпвате.

5. Соленоводен крокодил

Алигаторите във Флорида може и да са страшни, само че нямат нищо със своя братовчед, страховития крокодил, който е по-малко благосклонен, елементарно предизвикан и нападателен към всичко, което срещне по пътя си. От всички типове в света, най-големият — и най-опасен — е соленоводният крокодил. Тези свирепи убийци могат да набъбнат до 7 метра на дължина, да тежат повече от един звук и е известно, че убиват стотици хора всяка година, като крокодилите като цяло са виновни за повече човешки смъртни случаи годишно, в сравнение с акулите. Соленоводните крокодили са изключително рискови, защото са отлични плувци както в солена, по този начин и в сладка вода (да, името им е объркващо) и могат да ударят с бързо захапване, достигащо 3700 паунда на квадратен инч налягане, съперничи на този на T. Rex..

4. Муха Цеце

Често считана за най-опасната муха в света, мухата цеце — малко насекомо, което е с размери сред 8 и 17 мм или почти със същия размер като междинната домашна муха — нормално се среща в Африка на юг от Сахара, изключително във всички страни в центъра на континента. Докато самите мухи са гадни кръвосмучещи инсекти, които нормално се хранят през пиковите топли часове на деня, същинският им смут се крие в протозойните паразити, които популяризират, известни като трипанозоми. Тези микроскопични патогени са причинителят на африканската сънна болест, заболяване, белязано от неврологични и менингоенцефалитни признаци, в това число промени в държанието, неприятна съгласуваност, както и нарушавания в циклите на съня, които дават името на болестта. Ако не се лекува, положението може да бъде съдбовно. Въпреки че няма налични ваксини или медикаменти за попречване на зараза, методите за отбрана включват носене на облекла с неутрални цветове (мухата цеце е привлечена от ярки и тъмни цветове, изключително синьо), отбягване на шубраци денем и потребление на обработено с перметрин съоръжение в по-отдалечени региони.

3. Синьопръстенен октопод

С размерите на топка за голф и декориран със зашеметяващи преливащи се пръстени в синьо, уместно нареченият синьопръстенен октопод удря много над тежестта си. Това чинно животно ще нападна, когато е застрашено, изхвърляйки невротоксин, 1000 пъти по-мощен от цианида, без прочут антидот - не че даже ще има задоволително време да го приложи някой, преди да настъпи гибелта. Ухапването от синьопръстенения октопод е толкоз безболезнено, че човек може даже да не усети, че се случва (което прави още по-забележително какъв брой постоянно хората споделят фотоси и видеоклипове с подобен в ръка). Дори и да решат да пощадят индивида, който ги допира, опитът да бъдат допрени изчерпва силата на синьопръстенения октопод, което прави оцеляването по-трудно за тях.

2. Комар

С най-малкия си размер единствено три милиметра, елементарният комар, даже по-малък от мухата цеце, се подрежда като второто най-опасно животно в света. Нашите изводи: големият брой смъртни случаи всяка година, породени от разнообразни патогени, които няколко типа комари (от повече от 3000 в света) носят на хората. Дразнещите инсекти – най-вече тези от родовете Aedes, Anopheles и Culex – са главните преносители на заболявания като малария, Chikungunya, енцефалит, елефантиаза, жълта тресчица, тресчица на денга и вируса Zika, които общо поразяват към 700 милиона и убиват почти 725 000 души всяка година. Както отбелязва Световната здравна организация, повече от половината от човешкото население сега е изложено на риск от заболявания, пренасяни от комари. Като се има поради, че вредителите са привлечени от телесните ни температури и CO2, който издишваме, нашите най-хубави принадлежности за попречване на зараза се крият в потреблението на репеленти против инсекти с високо наличие на дейни съставки като DEET и пикаридин.

1. Хората

Изненадани ли сте? В последна сметка и ние сме животни и защото сме се убивали в продължение на хиляди години, като общите смъртни случаи единствено от война се правят оценка на сред 150 милиона и 1 милиард (а това са данни от преди десетилетие), ние сме отпред в листата. Ние се атакуваме един различен с необикновено високи равнища на безсмислена грубост, от принуждение с оръжие до терористични офанзиви по целия свят. Ние сме рискови и за други животни - помислете за световното стопляне, унищожаването на гори и коралови рифове и свръхтуризма, за начало. Като се има поради опасността, която представляваме за безчет други същества – и обстоятелството, че постоянно действаме ирационално и имаме потенциала да унищожим цялата си планета с голям брой ужасяващи оръжия като нуклеарни гърмежи и генетично модифицирани супербактерии – ние сме преди всичко в листата като най-опасното животно в света.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР