Повечето дейности ще бъдат със срок на изпълнение 3 годиниЗа

...
Повечето дейности ще бъдат със срок на изпълнение 3 годиниЗа
Коментари Харесай

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева

Повечето действия ще бъдат със период на осъществяване 3 години


За пръв път от 30 години насам страната има политика за прекъсване на приключването на мозъци. Младите учени ще получават добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите за постдокторанти. Това оповестиха министърът на образованието Красимир Вълчев и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски.

Правителството одобри две точки – одобряването на национални научни стратегии, както и спомагателни прехвърляния по бюджет на Българска академия на науките и държавни висши учебни заведения за увеличение стипендиите на докторантите. Програмите са за 61 млн. лева, като множеството ще бъдат със период на осъществяване 3 години.

“Факт е, че имаме нарастване на докторантите, само че в това време, имаме много организации и учебни заведения с ниска оценка, по тази причина там, където в най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна активност, ще получат такива средства ”, изясни Вълчев.

За млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лева, в случай че съответният академик има трудово правно отношение, и до 900 лева, в случай че няма. За постдокторант сумата ще е от 1500 до 3000 лева в допълнение на месец. В момента стипендията за докторант е 500 лева

За първи път регламентираме понятието постдокторант. Така ще позволим на чужденци да идват да работят у нас, разяснява акад. Ревалски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР