Повечето българи (56%) са смятали в последната година от мандата

...
Повечето българи (56%) са смятали в последната година от мандата
Коментари Харесай

Ново проучване: В България се шири корупция на всички нива

Повечето българи (56%) са считали в последната година от мандата на държавното управление " Борисов 3 ", че министър председателят и хора от персоналния му кабинет вземат участие в корупция. Когато стане дума за депутатите, този дял надвишава две трети (67%).

Почти толкоз (65%) споделят, че се притесняват от последствия за тях, в случай че оповестят на органите на реда за случай на корупция. В същото време всеки пети (19%) признава, че е плащал подкуп под някаква форма.

Това демонстрират подробните данни от социологическо изследване по поръчка на " Трансперънси интернешънъл ", публикувани през предходната седмица с Глобалния барометър на корупцията (ЕС). В България то е извършено от TNS BBSS сред 13 октомври и 6 декември 2020 година измежду 3000 души.

От тях се вижда, че въпреки министър-председателят да е бил възприеман по това време като въплъщение на корупцията в кабинета, то и министрите му не изостават доста. Запитани дали чиновници на държавното управление са корумпирани, с " съвсем всички " дават отговор 49%, а с " някои/никой " - 41%. Това е мнение, записано най-малко 3 месеца откакто Борисов смени четирима министри под натиска на митингите.

Резултатите демонстрират, че половин година преди изборите на 4 април впечатляващите 79% от участвалите в анкетата са споделили, че нямат доверие на управляващите (правителството, политици, чиновници в обществените институции или в каквато и да е агенция). Групата на казалите, че им няма никакво доверие, е 43%.

 Chart Много огромен 64.00%Доста огромен 26.00%Доста дребен 6.00%Изобщо не е проблем 1.00%Не знам 3.00%

 Chart Намаля доста 2.00%Намаля ненапълно 10.00%Остана същата 32.00%Увеличи се ненапълно 17.00%Увеличи се доста 30.00%Не знам 9.00%

 

Местните управляващи получават малко по-голям заем на доверие, само че отново общо 58% от участвалите българи споделят, че не им се доверяват, оповестява " Дневник ".

Едно от обясненията за какво хората в България се опасяват да оповестяват за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са споделили, че всички магистрати са корумпирани, а измежду още 46% - има българи, смятащи, че такива са някои от тях. Малко по-добре е в полицията - 34% от далите отговор на въпросите споделят, че тя е тотално корумпирана, а 58% позволяват, че има някои корумпирани служители на реда.

Българите нямат доста високо мнение и за предприемачите - 34% споделят, че ръководителите на компании сигурно вземат участие в корупция, на същото мнение по отношение на банкерите са 32%. Близо една трета (31%) споделят, че корумпирани са и всички неправителствени организации. Това е повече от мнението (27%), че подкупен е президентът Румен Радев и хора в неговата институция, където предишното лято бе провела показна акция прокуратурата, провокирала обаче противоположен резултат и митинги.

 Chart

19% - публични лечебни заведения (води Румъния с 22%, следвана от Литва с 19%, Унгария с 18% и Хърватия с 15%)

15% - в полицията (никоя друга страна не е с подобен висок резултат, най-близо са Румъния и Хърватия с по 7%)

13% - в съдилищата (само Белгия е с 12%, всички останали са под 10%)
 Проучване: Българинът ще похарчи максимален дял от заплатата си за отмора през лятото Проучване: Българинът ще похарчи максимален дял от заплатата си за отмора през лятото
По-голямата част от българите - 58 на 100, не са съумели да спестят пари по време на пандемията. Въпреки това 20% възнамеряват да влагат...

11% - обществените учебни заведения (най-висок резултат в Европейски Съюз, дружно с Румъния)

8% - в институции, издаващи документи, включително персонални карти, шофьорски книжки и други (води Румъния с 9%)

5% - в институции за помощи за безработица или обществени заплащания (водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%).

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР