Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са

...
Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са
Коментари Харесай

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български артикули от риболовство и лов на риба са заложени в новата Програма за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА). Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на откриващата конференция по план " Европа в България: Общо бъдеще “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието. Той обясни, че Програмата има заложено финансиране и на действия ориентирани към популяризирането и използването на европейските схеми за качество. " До момента у нас те не са задоволително познати и публикувани, като имаме единствено 3 предпазени селскостопански продукта, а посредством тях могат да се промотират неповторими артикули, които се създават в съответни райони “, посочи заместник-министърът. И дано всички, когато пътуваме по Черно море да поддържаме и избираме артикули на родното риболовство “, съобщи той.

" Основните цели в общата политика в региона на рибарството, които се реализират благодарение на Програмата, са лов на риба и надзор, аквакултури и преправка, Водено от локалните общности развиване и морско наблюдаване “, осведоми Георги Събев. Част от ограниченията, към които ще бъдат отпуснати средства са за събирането на боклуци в българската акватория на Черно море. Заместник-министърът посочи, че това е доста значимо, тъй като Черно море е едно от най-замърсените, съгласно проучване от 2018 година Анализите демонстрират, че замърсеността с боклуци в него е два пъти по-голяма от тази в Средиземно море.

Дейности, които ще бъдат подпомагани по първи приоритет по ПМДРА са свързани с нашарване на дейностите, които могат да извършат риболовците, поради тревожното положение на редица рибни ресурси.

" Ще бъдат засилени контролът и наблюдението, както върху професионалните кораби, по този начин и върху любителския лов на риба “, сподели земеделският заместник-министър. И обясни, че в Черно море за 10-търговско значими типа обстановката със запасите е притеснителна.

По приоритет две ще бъдат насърчавани действия свързани с аквакултурите и предлагането на артикули на пазара. В това направление ще бъдат ориентирани близо 40% от финансовия запас на Програмата, като с него ще се подкрепя построяването на аквакултурни уреди.

Приоритет три е ориентиран към Водено от локалните общности развиване (ВМОР). Аграрният заместник-министър изясни, че този метод е значим за развиването и на производителите, и на локалните и административни потенциали, като 20% от средствата по програмата ще бъдат ориентирани към осъществяването на тактики свързани с ВМОР. Той осведоми още, че с бюджет от 3 млн. лева ще бъде подкрепено и интернационалното ръководство на океани и обезпечаване на безвредно и стабилно ръководство на моретата и океаните, посредством системи за ръководство на корабния трафик.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР