Повече пари за здраве, символично увеличение на парите за пенсионери, ...

Повече пари за здраве, символично увеличение на парите за пенсионери,

Н. Василев за Бюджет 2020: Липса на реформи и намаляващи инвестиции

Повече пари за здраве, алегорично нарастване на парите за пенсионери, никакво за тези на майки на деца до 2 години и разноски, равни на приходите. Финансовата рамка на страната за идната година е подготвена.

"Привърженик съм на бюджентния остатък. В положителни години би трябвало да се заделят пари, както е в едно семейство, когато всички са здрави и работят ", уточни за "България заран " някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев.

По думите му живеем в ера, в която няма политическа воля за промени в актуалното десетилетие - от неведение, липса на предпочитание, воля.

"Годините са положителни и надлежно приходите, караме си както е. Повишението на учителските заплати е позитивно. Проблемът е, че няма промени - в образованието има голям брой университети не на международно равнище, както и лечебни заведения, а популацията понижава. Държавната администрация пораства, което също е проблем ", акцентира той.

Според Василев казусът с пенсиите не е за какво в този момент е толкоз ниска минималната, а за какво някога е била такава. У нас вложенията са в пъти по-малко по отношение на предишни години. Освен това страната ни няма изобретателна демографска политика, българските политици като че ли не го разбирали, а казусът с вложенията касае недобрия имидж на страната ни по света, уточни Василев.

"Или не се вършат промени, или те са на парче. Огромен запас от парите за опазване на здравето са за болничната помощ. Увеличаването на парите единствено по себе си не взема решение проблеми, в случай че не се вършат промени и промени ", разяснява икономистът Юлиян Войнов за Bulgaria ON AIR.

А увеличението на минималната пенсия облагоделства хората, които са работили минимум. Проблемът за него е на самата пенсионна система.

По думите му главната концепция би трябвало да е в посока на икономическото развиване. В последните 20 година България изостава от своите съперници в Източна Европа, а изоставането в стопанската система се дължи на нереформирани браншове и прекомерно огромна администрация, сподели икономистът.

Още вижте във видеото.

гледано: 42 Още видео  Рейтинг 1  Рейтинг 2  Рейтинг 3  Рейтинг 4  Рейтинг 5 0 гласа

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg