Повече от всякога потребителите са изправени пред рискове породени от

...
Повече от всякога потребителите са изправени пред рискове породени от
Коментари Харесай

Според европейски анализ: 19 % от българите са подведени да купят подправен продукт

 Повече от всеки път потребителите са изправени пред опасности подбудени от подправени артикули, сочи разбор. Според изследването Европейските жители и интелектуалната благосъстоятелност (ИС), извършено от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност, потребителите не престават да срещат компликации при разграничаването на истинските от подправените артикули.

19 % от българите са подведени да купят фалшифициран артикул, а подправените артикули могат да породят съществени опасности за здравето и сигурността.

6,8 % от вноса в Европейски Съюз — на стойност 121 милиарда евро — съставляват подправени артикули. В световен проект се търгуват подправени фармацевтични артикули на стойност 4 милиарда евро, сочи още анализът.  

Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил измамен да закупи подправени артикули, като са налице обилни разлики сред държавите—членки на Европейски Съюз. Държавите с по-висок дял на подведени консуматори са България (най-висок дял: 19 %), Румъния (16 %) и Унгария (15 %). В съпоставяне с това Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в границите на Европейски Съюз.

В световния подтекст на процъфтяваща електронна търговия — съгласно Евростат през 2020 г. над 70 % от европейците са пазарували онлайн — несигурността по отношение на подправените артикули продължава да поражда опасения измежду жителите на Европейски Съюз. Според изследването една трета от европейците (33 %) са изпитвали подозрения дали закупен от тях артикул е автентичен.

Според взаимно изследване на EUIPO и Организацията за икономическо сътрудничество и раз подправените артикули съставляват 6,8 % от вноса в Европейски Съюз на стойност 121 милиарда евро и обгръщат всички браншове: козметика, играчки, вино и питиета, електроника, облекло и даже пестициди. Те могат да породят съществени опасности за здравето и сигурността на потребителите, по-конкретно посредством излагане на нездравословни химикали и други рискове.

Опасенията по отношение на подправени артикули набъбнаха по време на пандемията от COVID-19. Разпространението на подправени лекарствени артикули като антибиотици и обезболяващи препарати, а неотдавна и други медицински артикули като персонални защитни средства и маски за лице, сложи това събитие в центъра на вниманието, защото нарушителите се възползват от несигурността на хората по отношение на нововъзникващи лечебни препарати и ваксини.

Освен рисковете за здравето и сигурността, подправените артикули постоянно водят до пробиви в сигурността и до финансови загуби.

Цифровото пиратство също е прелъстителен пазар за нарушителите. Налице са обилни загуби при IP малкия екран (IPTV) — телевизионно наличие, което се получава посредством интернет връзка. Всяка година доставчиците на противозаконна IPTV в Европейски Съюз печелят съвсем 1 милиарда евро, като нанасят щета на основателите на наличие и на законните предприятия.

Престъпленията с ИС съставляват доходоносна активност, включваща проведени незаконни групи, като от ден на ден доказателства сочат, че съществуват връзки сред подправянето и пиратството, както и с други закононарушения като трафика на опиати и на хора, киберпрестъпността или измамите.

Изпълнителният шеф на EUIPO Кристиан Аршамбо съобщи:  " Интелектуалната благосъстоятелност е един от най-ценните активи на Европа и съставлява основен детайл от нашето обществено и икономическо възобновяване, изключително за дребните предприятия. Пандемията от COVID-19 сложи под лупа казуса, обвързван с закононарушенията с ИС, заради нарастването на подправените лекарства  и медицински артикули, които пораждат спомагателна опасност за здравето и сигурността на жителите. Това е някогашен проблем, постоянно обвързван с други типове противозаконни действия, който изисква незабавни решителни, координирани действия  и неотдавна беше доказан като един от десетте най-важни целта на Европейски Съюз в битката с проведената престъпност. “

Подправянето се отразява освен на потребителите, само че нанася обилни вреди и на стопанската система на Европейски Съюз, и по-специално на дребните и междинните предприятия (МСП). Според оповестеното от EUIPO Информационно табло за ИС и МСП 1 на всяко 4 МСП в Европа твърди, че е потърпевшо от нарушаване на негова ИС, като единствено в България този дял е 39,7 %.

Дружествата, които имат права върху ИС като марки или патенти, рапортуват за загуба на оборот (33 %), навреждане на репутацията им (27 %) и загуба на конкурентно преимущество (15 %) заради нарушавания на техните права.

В днешно време по-малко от 9 % от всички МСП в Европейски Съюз имат регистрирани права върху ИС. За предприятията с такива права обаче ИС поражда голяма разлика: МСП, които имат ПИС като патенти, дизайни или марки, регистрират с 68 % по-високи доходи за всеки чиновник спрямо предприятията без такива права, и чиновниците им получават по-големи заплати.

За да увеличи осведомеността какъв брой скъпа е ИС и да помогне на МСП да покачат своята конкурентоспособност на пазара, EUIPO започва програмата " Ideas Powered for Business “, която включва фонд за МСП с планувани 20 млн. евро, в съдействие с Европейската комисия и службите за интелектуална благосъстоятелност на страните членки. Тази самодейност субсидира както услугите за оценка на ИС, по този начин и 50 % от таксите за подаване на поръчки за марки и дизайни на национално, районно или европейско ниво, и също по този начин оказва помощ на хиляди МСП да разработят тактики за ИС в тези сложни времена.

EUIPO е децентрализирана организация на Европейски Съюз със седалище в Аликанте, Испания. Тя ръководи регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и записаните дизайни на Общността (РДО), които обезпечават отбраната на интелектуалната благосъстоятелност във всички страни — членки на Европейски Съюз. EUIPO си сътрудничи също с националните и районните служби за интелектуална благосъстоятелност в Европейски Съюз.

Европейската обсерватория за нарушаванията на правата върху интелектуалната благосъстоятелност е основана през 2009 г. в поддръжка на отбраната и използването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност и в помощ на битката с възходящата опасност от нарушавания на правата върху интелектуална благосъстоятелност в Европа. Обсерваторията минава към структурата на EUIPO на 5 юни 2012 г. по силата на Регламент (ЕС) № 386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР