Повече от седмица след парламентарните избори, завършили без категоричен победител,

...
Повече от седмица след парламентарните избори, завършили без категоричен победител,
Коментари Харесай

Политическото бъдеще на Италия скоро няма да се изясни

Повече от седмица след парламентарните избори, приключили без безапелационен победител, италианците нямат визия по какъв начин ще наподобява бъдещото им държавно управление и евентуално по този начин ще е още доста седмици.

Изборите от 4 март доведоха до парламент, в който никоя партия не разполага с безусловно болшинство. Дясната коалиция получи общо 37 % от гласовете, а антисистемното Движение " Пет звезди " се очерта към този момент като най-голямата политическа партия в Народното събрание с 32 % от гласовете.

Това значи, че и двете политически сили не съумяха да си обезпечат работещо болшинство в двете камари на италианския парламент и оставиха на победената левоцентристка Демократическа партия опцията да играе значима роля при съставянето на новото държавно управление.

Въпреки това Демократическата партия разгласи, че желае да излезе в съпротива, а и няма никакви признаци за стопляне на връзките сред Движението " Пет звезди " и най-голямата партия в консервативния блок, крайнодясната Лига, считани от мнозина като двамата ясни спечелили на тези избори.

Парламентът стартира работа

Следващият значим стадий ще бъде 23 март, когато новият парламент ще се събере на първото си съвещание и незабавно ще премине към избор на ръководители на горната и долната камари, тъй като това ще покаже кои партии работят дружно.

Ако не се стигне до покупко-продажби, вотът за ръководител на долната камара може да се проточи с дни, тъй като спечелилият в това гласоподаване би трябвало да си обезпечи безусловно болшинство. В Сената, в противен случай, при три тура без победител с безусловно болшинство, се минава към балотаж.

" Пет звезди " и Лигата обявиха, че чакат всяка от тях да получи председателското място в една от камарите. Медиите оповестяват, че някогашният министър председател Силвио Берлускони е заплашил да скапе съюза си с Лигата, в случай че тя подписа договорка по този въпрос с " Пет звезди ". Но в случай че двете партии гласоподават дружно, с цел да си обезпечат тези влиятелни постове, това не значи автоматизирано, че са подготвени да минат на идващия стадий и да сформират държавно управление.

Щом бъдат определени двамата ръководители на камарите, ще може да бъдат формирани парламентарните групи и това ще отвори пътя към консултациите на президента.

Президентът

Президентът Серджо Матарела ще играе основна роля в опитите за намиране на излаз от политическия застой. Ако ръководителите на двете камари бъдат определени бързо, той ще стартира съвещания с партийните водачи незабавно след католическия Великден, който е на 1 април. Той ще се срещне с всяка от групите поотделно и ще изслуша техните визии по какъв начин да се излезе от безизходицата.

Държавен чиновник, поискал анонимност, съобщи, че президентството няма краен период за реализиране на съглашение и че оттова са подготвени да проведат два или даже три кръга договаряния, с цел да се откри излаз от безизходицата. След изборите през 2013 година, които доведоха до сходна обстановка без явен победител, само че единствено в Сената, бе належащо да минат 40 дни от откриването на Народното събрание, за бъде формирана коалиция.

Политическо решение

Президентът в началото ще търси " политическо решение ", с три вероятни резултата - съюз сред Демократическата партия и десницата, сред Демократическата партия и Движението " Пет звезди " или сред Движението " Пет звезди " и Лигата.

Ако никой от тази сюжети не се осъществя, съгласно някои анализатори може да се върви към държавно управление на малцинството, в което една партия или група ще образува държавно управление, което ще бъде поддържано живо в Народното събрание с помощта на външната поддръжка на различен политически блок или партия. Италия е имала единствено две такива държавни управления в историята, през 1963 година и през 1976 година, само че и двете просъществуваха единствено няколко седмици. Матарела съвсем сигурно ще търси съществени гаранции, че сходно държавно управление би могло да оцелее този път най-малко година.

" Правителство за всички "

Ако не бъде открито политическо решение, Матарела би опитал да откри дали той ще откри поддръжка за съставяне на " държавно управление за всеки " или за " президентско държавно управление ", надявайки се, че всички партии биха подкрепили държавно управление, формирано от технократи с стеснен дневен ред - да вземем за пример, съставянето на бюджета за 2019 година -,и образуване на нови избори идната година. И Движението " Пет звезди ", и Лигата изключиха опцията да поддържат сходен вид.

Предсрочни избори

Цитираният нагоре държавен чиновник сподели, че Матарела няма да бърза и отхвърли опцията за предварителни избори преди летните месеци юли и август. Така че, в случай че се стигне до задънена улица, най-ранната дата за нови избори би била през октомври тази година.

В актуалната италианска история в никакъв случай не се е случвало предварителни избори да са се провеждали незабавно след избор без безапелационен победител. От 1946 година насам най-краткият мандат на италиански парламент е бил 20 месеца - в интервала 2006-2008 година.

Кой ръководи в това време

Отиващият си министър-председател, лявоцентристът Паоло Джентилони би трябвало публично да подаде оставка, преди да се събере новият парламент. Той ще продължи да извършва функционалностите на министър председател до съставянето на ново държавно управление. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР