Повече от седмица, докато президентът Румен Радев провеждаше консултации с

...
Повече от седмица, докато президентът Румен Радев провеждаше консултации с
Коментари Харесай

В ГЕРБ станаха по-католици от папата

Повече от седмица, до момента в който президентът Румен Радев организираше съвещания с политическите сили – парламентарни и извънпараламентарни, здравните управляващи, ЦИК и представители на българите, живеещи в чужбина, министър председателят Бойко Борисов и ръководещите партии го нападнаха за датата на изборите. През декември той загатна 28 март като най-ранна дата за осъществяване на парламентарния избор и ГЕРБ се хванаха за нея с намеците, че в случай че я промени, значи някой му диктува какво да прави, а консултациите са единствено заслон, зад който да се скрие. Ако не я промени – за какво тогава прави безсмислени съвещания.

Е, президентът през вчерашния ден оповести тази сакрална дата, в която бяха вперени всички погледи. И сякаш изненада всички, защото упованията бяха или да остане 28 март или да бъде изтеглена в края на април или през май. Радев обаче уточни за какво е избрал 4 април – с цел да даде още една седмица на ЦИК и държавното управление да се приготвят за изборите и да ги провеждат в комплицираната пандемична конюнктура, защото по време на консултациите си пролича, че подготвеност няма.

Снощи всички партии споделиха, че нямат проблем с датата, тя ги устройва, тъй като те били постоянно подготвени за избори. Днес обаче ГЕРБ размислиха и скочиха да пазят католическия Великден. Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков дефинира като „ скандално “ насрочването на парламентарните избори на 4 април. Според него с решението си за тази дата президентът Румен Радев не се е съобразил с обстоятелството, че тогава католиците в България ще честват Великден. „ И се постанова тъкмо в този ярък ден да пожелаваме от огромна част от хората в обществото да правят някаква работа, каквато има в изборните секции “, възмути се той. Освен това доста българи живеели в католически страни и по какъв начин щели да гласоподават там навръх този ден, запригласяха сътрудници на Шишков.

По публични данни католиците в България са към 50 хиляди. А българите в чужбина гласоподават в дипломатическите ни задачи, в които този ден няма да се чества. И което с нищо не пречи на отбелязването на Великден в съответната страна. Та, с други думи, мухата си е муха и няма по какъв начин да стане слон.

За сметка на това има редица други проблеми, които биха затруднили гласуването на сънародниците ни зад граница (пък и у нас), за които обаче ГЕРБ настойчиво си затваря очите. Веднага откакто президентът разгласи датата на изборите и предложи някои законови промени, с цел да се обезпечи конституционното право на глас на всички българи, двама дежурни „ матросовци” от ГЕРБ в прав текст обявиха, че нищо от предложенията на Радев няма да бъде импортирано и подкрепено от ръководещите в Народното събрание. Има проблеми с броя на изборните секции в чужбина, с огромните опашки, които се получават пред посолствата и консулствата ни, с пътуването на големи дистанции на хора, искащи да гласоподават... Само че ГЕРБ и Патриотите със зъби и нокти се борят против гласуването по пощата, против електронното гласоподаване. Зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов високомерно предложи на сънародниците, които желаят толкоз да гласоподават, да хващат самолета и да се прибират в България. Колко му е! Като да идеш от Долни чифлик до Бургас.

Има проблем със подозренията дали резултатите от протоколите са същите, като тези, които след това се вкарват от "Информационно обслужване ", има проблем с следения избор. Но властта се прави на хвани ми шапката по въпроса за видеонаблюдението в секциите. Има хиляди проблеми, само че те не са свързани с датата на изборите. Проблемите към обезпечаването на сигурност за здравето на гласоподавателите и членовете на изборните комисии също не са малко. Но тъкмо с цел да не вземат решение тях, ГЕРБ са се вторачили в датата 4 април. И с цел да отхвърлят всяка отговорност от себе си за идния безпорядък, Борисов и депутатите му трансферират всичко на ЦИК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР